Hon spelar Astrid Lindgren på film: ”Har alltid varit en idol”

avJens Peterson

1 av 7

BERLIN. ”Unga Astrid” visar Astrid Lindgren med föräldrarna i Småland. Hur hon som tonåring fick jobb på Vimmerby tidning. Blev kär och gravid med chefredaktören.

Och de tunga år som följde och formade henne som författare.

– Hon har alltid varit en idol och hjälte för mig, säger Alba August som spelar Astrid Lindgren. Den här historien har gett mig ännu mer respekt för henne.

Filmen ”Unga Astrid” 'är en tidlös berättelse om en ung kvinnas svåra val.

– På många sätt var det tufft att leva som kvinna under 1920-talet, säger Alba August. Hon tvingades åka till Danmark och föda så det inte skulle gå ut över hennes kristna konservativa familj. Det krävs mod att ta så stort ansvar och vara självständig.

Det krävs kanske mod att spela Astrid Lindgren också?

– Det är världens största uppgift. Jag gjorde mycket research, om hennes bakgrund, att vara kvinna på 1920-talet, om religionens betydelse, säger Alba August, 24. Och jag fick lära mig dansa charleston och skriva maskin.

Sonen Lasse föds 1926 i Köpenhamn. Astrid Lindgren lämnar honom hos danska fostermamman Marie (Trine Dyrholm), med hoppet att snart hämta Lasse. Astrid väntar på att den 30 år äldre Reinhold Blombergs (Henrik Rafaelsen) skilsmässa ska bli klar. Men åren går. Hon hamnar i bråk med sina föräldrar, spelade av Maria Bonnevie och Magnus Krepper.

”Enorm empati för barn”

Lasse blir fäst vid sin danska fostermor och flyttar till Astrid Lindgren först som 4-åring. Senare skrev författaren mycket om ensamma ledsna pojkar.

– Hon har en enorm empati för barn, säger Alba August. Det beror säkert på Lasse, men också på hennes uppväxt. Hon hade en fin barndom och fick använda sin fantasi.

Filmen är delvis inspelad i Tyskland, och Alba August noterade författarens popularitet där. I Dresden kunde man få Pippi-tatueringar.

– Jag var ett Madicken-fan. Jag och min storasyster älskade Madicken och Lisabet. Vi levde oss in i systrarnas fantasivärld.

Du är också i Berlin som Shooting star, som tidigare bland andra Tuva Novotny, Gustaf Skargård, Alicia Vikander.

– Jag har redan fått ut mycket av det. De andra här är otroligt duktiga och vi har många spännande samtal om skådespeleri, säger Alba August. Vi har alla upplevt märkliga saker i våra konstiga jobb.

Din pappa Bille är regissör och mamma Pernilla regissör/skådespelare. Har det varit en fördel att växa upp i den världen?

– Ja, man får förståelse för vad arbetet innebär och hur mycket energi och tid det kostar. Nu bor jag i Köpenhamn och kan jobba både i Danmark och Sverige.

”Unga Astrid” får svensk biopremiär 14 september.

ARTIKELN HANDLAR OM