Daniel Sjölin

Daniel Sjölin sa upp sig – för att kunna vara pappaledig från SVT

Förra ”Babel”-programledaren: ”SVT oseriösare än skalbolag på Malta”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Daniel Sjölin sluter upp bakom Lina Thomsgårds kritik mot SVT.

Enligt den förra ”Babel”-programledaren pressade tv-bolaget även honom till att inte ta ut föräldraledighet.

– I dag har vi en hel generation som levt hela sina yrkesliv under de här premisserna och nu är det flera av oss som börjar säga ifrån, säger han.

”Babels” tidigare programledare Daniel Sjölin stöttar förra ”Kobra”-profilen Lina Thomsgård i sin kritik mot SVT.

I slutet av förra veckan berättade Thomsgård hur SVT fått henne att välja mellan jobbet som programledare eller att vara föräldraledig.

Nu skriver Sjölin i en text på Expressen Kultur att han råkat ut för samma sak:

”Skrämseltaktiken är urgammal på SVT och bottnar i deras ingrodda organisationsnarcissism: en blind gränslöshet i beteendet mot gästarbetare.”

Sa upp sig

Enligt Daniel Sjölin, som programledde ”Babel” i sju år, blev han manipulerad till att avstå från två föräldraledigheter. Han skriver i sin text på Expressen Kultur att SVT lät påskina att programmet skulle kunna komma att läggas ned om han valde att vara borta. Det i sin tur skulle göra andra frilansande medarbetare arbetslösa.

När Sjölin väntade sitt tredje barn sa han till slut upp sig.

”När mitt tredje barn var på gång hade jag gått sönder inuti av obesvarad lojalitet och till slut motvilligt insett att SVT är en oseriösare aktör på arbetsmarknaden än ett skalbolag på Malta”, skriver han.

Daniel Sjölin har fått mycket reaktioner på sin text.

– Jag är fortfarande ganska skakad över gensvaret. I dag har vi en hel generation som levt hela sina yrkesliv under de här premisserna och nu är det flera av oss som börjar säga ifrån, säger han.

”Allting att förlora”

– Är man frilans har man allting att förlora på att våga berätta. Sen kan uppdragsgivare som SVT gömma sig bakom klausuler om att alla har rätt att påtala saker, men om det till exempel uppstår en konflikt mellan en tillfälligt anställd och en fast anställd så är det ju bara att göra sig av med den tillfälligt anställda. Man behöver inte lösa konflikten.

Sabina Rasiwala är HR- och kommunikationsdirektör på SVT:

– Vi omvärderar vårt utbud var 18:e månad, då startar vi nya program, lägger ner några och framförallt utvecklar vi vårt programutbud. Det gör också att vi har väldigt få fast anställda programledare. För vi behöver förnya oss, säger hon.

Men Daniel menar ju också att ni överlag behandlar tillfälligt anställda sämre än tillsvidareanställda?

– Jag tycker inte att det stämmer. Jag förstår om det finns människor som har den upplevelsen och då ska vi rätta till det vi gjort fel, men jag ser det inte som ett generellt problem. Och det är inte sant att man inte kan ansöka om föräldraledighet om man är anställd hos oss, även om det är på en mer tidsbegränsad anställning. Det är självklart att om man ansöker om föräldraledighet så beviljas den. Men jag måste vara tydlig med att man kan inte ansöka om föräldraledighet om man inte har en anställning eller ett kontrakt, säger Sabina Rasiwala.

ANNONS

Just nu upp till 70% rabatt! Flyttrea på mode, inredning, skönhet och barnkläder.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Mosander rasar mot SVT-chefen

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Sjölin

Lina Thomsgård

SVT, Sveriges Television

Babel