Spotify anmäler Apple

Kritiken: Kräver ”samma förutsättningar som alla andra”

Spotify anmäler Apple.

Enligt det svenskstartade företaget utnyttjar jätten sin dominerande ställning.

”Alla appar borde få tävla enligt rättvisa regler”, skriver Spotifygrundaren Daniel Ek i Spotifys blogg.

Av anmälan till EU:s konkurrensmyndighet framgår att Spotify anser att Apple genom sin egen app-tjänst berövar användarna valmöjligheter till fördel för sin egen strömningstjänst Apple Music.

Grundaren Daniel Ek riktar kritik mot Apple i Spotifys blogg.

”De senaste åren har Apple introducerat regler i Appstore som avsiktligt begränsar valmöjligheter och begränsar inovationsmöjligheterna på bekostnad av användarupplevelsen”, skriver han och menar att Apple i och med sin musiktjänst Apple music blivit både gatekeeper och aktör på samma gång. Apple tar till exempel 30 procent av betalningarna för de köp av Spotifyabonnemang som görs genom Apples system. Daniel Ek skriver att tjänster som Uber och Deliveroo i sina appar kan ta betalt av användarna utan att ge en andel till Apple, och samma möjligheter vill han ha för Spotify. Ek menar att man genom ”skatten” tvingats höja sitt pris samtidigt som Apple själva lanserat sin musiktjänst till samma pris.

Apple har heller inte släppt igenom konkurrenter till Apple music i sina tjänster Siri, HomePod och Apple Watch.

Daniel Ek menar också att Spotify på vissa sätt begränsas att till exempel skicka e-post till användare som använder Apples ekosystem, utan att precisera detta närmare.

Efter att ha försökt nå en uppgörelse genom dialog med Apple tar företaget nu vidare ärendet till EU, skriver Daniel Ek.

Publisert:

LÄS VIDARE