Rappare döms till fängelse för tweets

Ska ha ”glorifierat terrorism” och ”förolämpat sina offer”

Foto: Rojoynegro Tv
César Strawberry.
NÖJE

Den spanska rapparen César Augusto Montaña Lehmann, som går under artistnamnet César Strawberry, döms till ett års fängelse för att i en serie Twitter-meddelanden har ”glorifierat terrorism” och ”förolämpat offer”, skriver El País.

Meddelandena skrevs 2013 och 2014 och nämner bland annat José Antonio Ortega Lara, en fängelsevakt som kidnappades av terrorgruppen ETA 1996 och den vänsterextrema rörelsen Grapo, som bildades på 70-talet och tros ligga bakom ett 80-tal mord.

Enligt El País skriver domstolen att det César Strawberry skrev ”göder en hatisk debatt och legitimerar terrorism som en lösning på konflikter”

Rapparen skrev bland annat att ”Ortega Lara borde kidnappas igen” och skämtade även om att han skulle skicka en ”tårtbomb” till den spanska kungen på hans födelsedag, skriver Billboard.

Högsta domstolen upphävde domen

Enligt domstolen har César Strawberrys tweets orsakat anhöriga till de som drabbades av ETA:s våld att återuppleva ”minnet av hot, kidnappning eller mord på en nära anhörig.”

I juli friades César Strawberry från anklagelserna av specialdomstolen Audiencia Nacional eftersom det rapparen skrev ansågs ligga i linje med de samhällskritiska texter hans grupp Def Con Dos skriver. Men El Tribunal Supremo, motsvarande HD, höll alltså inte med och upphävde domen.

César Strawberry kommenterar domen på Twitter till sina 15 000 följare:

”Ert stöd och solidaritet är den bästa garantin för ett försvar av rätten att uttrycka oss fritt när vi ställs inför förtryck”

ARTIKELN HANDLAR OM