Helen McCrory är död – blev 52 år

Sörjs av maken Damian Lewis: Jag är förkrossad

Publicerad:
Uppdaterad:
Damian Lewis och Helen McCrory
Foto: AP
Damian Lewis och Helen McCrory

NÖJE

Skådespelaren Helen McCrory är död, 52 år.

Beskedet bekräftas av hennes man Damian Lewis på Twitter.

– Efter en heroisk kamp mot cancer så har den vackra och mäktiga kvinnan Helen McCrory dött fridfullt i sitt hem, skriver han i inlägget.

Skådespelaren Helen McCrory är död, 52 år gammal. Hennes make, Damian Lewis, 50, bekräftar beskedet på sin Twitter. Hon är känd från bland annat ”Peaky blinders”, ”Harry Potter” och ”James Bond”.

Helen McCrory dog i sviterna av cancer.

”Jag är förkrossad över att behöva meddela att efter en heroisk kamp mot cancer, så har den vackra och mäktiga kvinnan Helen McCrory dött fridfullt i sitt hem, omringad av kärlek från vänner och familj”, skrev maken i inlägget och tillade:

”Hon dog som hon levde. Orädd. Gud vad vi älskar henne och vad lyckosamma vi är som fått ha henne i våra liv. Hon bländade oss med sitt ljus. Gå nu lillan in i luften, och tack”.

”The Queen”-skådespelaren föddes i Paddington, London där hon också studerade skådespeleri. Hon gjorde sin filmdebut 1994 i skräckdramat ”En vampyrs bekännelse: Vampyrkrönikan”.

Tilldelades hedersmedalj

Hon gestaltade Narcissa Malfoy, Draco Malfoys mamma, i ”Harry Potter och halvblodsprinsen” och ”Harry Potter och dödsrelikerna 1 och 2”. Planen var att hon skulle spela Bellatrix Lestrange redan i de första filmerna, men blev gravid och fick hoppa av. Hon ersattes då av Helena Bonham Carter, 54.

Mellan 2013 och 2019 spelade Helen McCrory i den brittiska tv-serien ”Peaky blinders”. Dessutom medverkade hon som Clair Dowar i ”Bond”-filmen ”Skyfall”, som plockade hem flera Oscars-statyetter under 2012 års gala.

Hon och Damian Lewis gifte sig 2007, och tillsammans har de två barn. Den brittiska skådespelarens senaste publika framträdande var på ”Good morning Britain” i mars, där hon och maken berättade om sina välgörenhetsprojekt.

Helen McCrory tilldelades hedersmedaljen ”Brittiska imperieorden (OBE)” 2017, av drottning Elizabeth.

Foto: Joel Ryan / TT NYHETSBYRÅN
Helen McCrory.

Hyllad av JK Rowling

”Harry Potter”-författaren J.K. Rowling använde sig av Twitter på fredagen för att hylla Helen McCrory:

”Jag är helt knäckt av nyheten om Helen McCrorys död, en extraordinär skådespelare och en underbar kvinna som lämnat oss alldeles för tidigt. Mina djupaste kondoleanser till hennes familj, särskilt hennes man och barn. Förkrossande nyheter.”

Foto: AP
Helen McCrory och Damian Lewis på Emmygala 2015.

Publicerad:

LÄS VIDARE