Så minns Johan Kinde vännen Tom Wolgers: ”Han var en sorts kulturgärning i sig själv”

Lustans Lakejer-kollegan blev 61 år gammal

Tom Wolgers (tvåa från höger) var en del av bandet Lustans Lakejer, här på en arkivbild från Melodifestivalen 2007. Gruppens frontfigur Johan Kinde tvåa från vänster.
Tom Wolgers (tvåa från höger) var en del av bandet Lustans Lakejer, här på en arkivbild från Melodifestivalen 2007. Gruppens frontfigur Johan Kinde tvåa från vänster.

I somras spelade Lustans Lakejer under en streamad konsert från Malmö.

Det blev Tom Wolgers sista spelning.

– Jag hade på känn att det var någonting. Han hade varit inne på sjukhuset i ett par veckor. I måndags ringde hans sambo och i tisdags kväll gick han bort. Det gick väldigt fort, säger Johan Kinde.

Johan Kinde och Tom Wolgers träffades när de var 17 respektive 20. Ljuv musik uppstod. Resultatet blev plattan ”Uppdrag i Genève”.

– Jag tycker kanske att det största inflytande han haft var när han var med oss. De låtar vi skrev tillsammans på ”Uppdrag i Genève”, Lustans andra album, anses av många vara svenska popklassiker. ”Rendez-vous i Rio”, ”Män av skugga”, ”Paradisets portar”… där hade Tom ett enormt inflytande över att skivan låter som den gör. Vi skrev sju av skivans tio låtar tillsammans 1981, det gick snabbt.

– Vi fann varandra dels som kamrater, dels som arbetspartners, så fort vi lärde känna varandra började vi mer eller mindre jobba tillsammans också.

Satsade på egen karriär

Efter ett par år i Lustans Lakejer gick Tom Wolgers vidare med egna musikprojekt som Mockba Music och Paris bis, det senare tillsammans med Irma Schultz.

– Jag vet att många av våra fans lyssnar på hans egna saker med Mockba Music och Paris bis, det finns saker där också som är väldigt uppskattade. Men det Tom och jag gjorde på ”Uppdrag i Genève” är det som kommer att leva kvar längre, kanske, säger Johan Kinde.

2016 återförenades Lustans Lakejer och gav sig ut på turné, 35 år efter ”Uppdrag i Genève”. I somras spelade bandet under en streamad konsert på KB i Malmö, som också spelades in.

– Utan att vi hade en aning om det blev det Toms sista konsert. Det är lite fint att den finns inspelad.

”Väldigt varm människa”

Johan Kinde beskriver Tom Wolgers med värme, som något av en storebror.

– Han var en väldigt stor personlighet och en sorts kulturgärning i sig själv. Han var en väldigt varm människa med ganska stora gester. Gillade han någonting så gillade han det väldigt intensivt, om han inte gillade någonting så ogillade han det ganska intensivt. Då fick man reda på det också. Han var varm och mjuk, men kunde också vara burdus. Han var ett original, men väldigt älskad av alla som kände honom.

Du har kallat honom ”en av fåtalet kvarvarande excentriker”?

– Ja, han var ju som den gamla skolans konstnär på något sätt, från sent 1800-tal till tidigt 1900-tal. Urtypen för hur man förställer sig en konstnär, säger Johan Kinde.

Johan Kinde och Tom Wolgers arbetade tillsammans på ett nytt album, en del av låtarna är redan inspelade. Skivan är tänkt att släppas under nästa år.

Tom Wolgers var son till Beppe Wolgers. I tisdags dog han av cancer, 61 år gammal.

Publisert:

LÄS VIDARE