Paradise hotel stoppas helt – vårens säsong kommer inte sändas

Krisbeslutet: Kan införa stödgrupp efter övergreppslarmen

Vårens säsong av Paradise hotel stoppas.

Efter larmen om misstänkta övergrepp kommer inga fler avsnitt att sändas.

– Vi kan inte fortsätta den här typen av produktioner på de här premisserna, säger Nents vd Anders Jensen i TV4:s ”Nyhetsmorgon”.

Den pågående säsongen av ”Paradise hotel” pausades efter att deltagarna Annie Dahlberg och Jennifer Paatere slagit larm om att de utsatts för övergrepp under inspelningen. Nu meddelar tv-bolaget Nents vd Anders Jensen att resten av avsnitten inte kommer att sändas.

Han kan i dag inte svara på om ”Paradise hotel” kommer att återvända i framtiden.

– Det är ett antal saker som har gått fel i det här. Den första händelsen var känd och missbedömdes av producent på plats och de som sett det efter som mindre allvarlig än den uppenbarligen var. Den andra händelsen kom oss till känna först när det här uppdagades i media för två veckor sedan, säger han i ”Nyhetsmorgon” i TV4.

– Då tvingas vi ju reagera väldigt reaktivt vilket framstår som väldigt sent. Det är dessvärre en effekt av när många saker går fel.

Nents vd Anders Jensen i Nyhetsmorgon.
Nents vd Anders Jensen i Nyhetsmorgon.

”Vi kan inte fortsätta”

Anders Jensen säger också att han är förbannad på både produktionsbolaget Mastiff och det egna bolaget.

– Som beställare är man ytterst ansvarig för sin underleverantör. Vi kan inte sitta och peka enbart på produktionsbolaget. Jag ställer mig frågan har vi ställt rätt frågor, har vi ställt rätt krav. Och tills dess att jag är säker på att vi kan göra det så kan vi inte fortsätta med den här typen av produktioner. Nu ska vi säkerställa att vi kan göra det här på bästa sätt.

I ett pressmeddelande meddelar Nent beslutet och att de ”såklart är mycket ledsna över denna situation och för de som drabbats”.

Nästa säsong av ”Paradise hotel” är redan inspelad av samma produktionsteam som ligger bakom den som nu stoppas. Vad som händer med den kan Nent inte svara på.

– Det är olika saker vi tittar på. Nu gäller beslut om denna säsong. Vi tittar på olika åtgärder för att förbättra framåt. framförallt i sverige där det gått fel. Vi jobbar just nu med “debriefing-processer”. Produktionsbolaget pratar med alla som varit på plats och frågar: Finns det något vi kan stärka upp? Det är ju en speciell situation att filma dygnet runt, säger Roberta Alenius, head of corporate communications på Nent till Aftonbladet.

Överväger stödgrupp

Enligt henne överväger bolaget att införa stödfunktioner för deltagarna.

– När man kommit hem efter inspelning så kan något kännas annorlunda. Vi tittar på om vi ska ha en stödgrupp för tidigare deltagare. som har varit i samma situation, inspelningssituation på ”Paradise hotel”. Vi måste bli klara med det först och sen tar vi beslut för nästa säsong.

I veckan rapporterade P3 nyheter att flera tidigare deltagare i ”Paradise hotel” vittnar om att sexuella ofredande även tidigare år har förekommit under inspelningen av programmet. Anders Jensen säger att de som beställare det yttersta ansvaret för att det har kunnat hända.

– Nu när det kommer fram ny information uppmanar vi alla att polisanmäla så att de kan få sin sak utredd.

En förundersökning har inletts efter larmen om övergreppen mot Annie och Jennifer och förhör ska hållas inom den närmsta tiden.

Blöder miljoner

Varje avsnitt har kostat omkring 200 000 kronor att spela in – och drar in det dubbla i reklamintäkter.

– ”Paradise hotel” är den stora kassakon i Viafrees tablå och således en extremt viktig inkomstkälla, har tv-experten John Aleman på mediebyrån Amplifi tidigare sagt till Aftonbladet.

Angående den redan inspelade men icke sända säsongen är krishanteraren Charlie Stjernberg skeptisk.

– Jag skulle bli förvånad om det skulle bli en ny säsong i höst. Läxan här är att det här är en produktion där de här problemen har legat på lut under flera år, det har snuddats vid liknande situationer tidigare. Så framför allt tror jag inte att Nent kommer ligga bakom ett framtida ”Paradise hotel”.


Nent:s pressmeddelande om beslutet – ord för ord: ”Vi är ledsna”

”Nordic Entertainment Group har idag beslutat att permanent ställa in nuvarande ’Paradise Hotel’ säsong. Det betyder att de ännu inte visade avsnitten inte kommer att sändas och de tidigare sända avsnitten inte kommer att återpubliceras på någon av NENT Groups plattformar. 

I samband med att det för två veckor sedan framkom ny och allvarlig information rörande nuvarande säsong av ’Paradise Hotel’ i Sverige beslutade NENT Group att omedelbart ta ner hela säsongen och inte fortsätta sända kommande avsnitt. Idag kan vi meddela att det beslutet står fast. Incidenterna polisanmäldes samma dag som dessa åtgärder vidtogs.

’Paradise Hotel’ är ett uppskattat program med många trogna följare men med den information som nu är tillgänglig är detta det enda rätta att göra. Det som har hänt är oacceptabelt och vi ser nu, tillsammans med produktionsbolaget, över vad vi behöver förändra och förbättra. Det är tydligt att det funnits brister som måste åtgärdas.

Vi är såklart mycket ledsna över denna situation och för de som drabbats.”

Publisert:

LÄS VIDARE