Nöje

Roland Cedermark är död

Av: 

TT

Roland Cedermark i "Allsång på Skansen" 2007. Arkivbild.
Roland Cedermark i "Allsång på Skansen" 2007. Arkivbild.

NÖJE

Artisten och dragspelaren Roland Cedermark har avlidit vid 82 års ålder.

– Han var den störste av alla, säger tidigare skivbolagsdirektören Bert Karlsson till TT.

Roland Cedermark somnade in lugnt och stilla under natten till julafton på ett äldreboende i Sigtuna där han tillbringade sin sista tid, uppger familjen för Dala-Demokraten.

Bert Karlsson, som gav ut ett 20-tal skivor med Roland Cedermark under sin tid som skivbolagsdirektör, tar emot beskedet med sorg.

– Det är för tragiskt alltså. Han var den störste av alla dragspelarna. Jag vet inte hur många guldskivor som vi har haft med honom, men det är många. Han var en jättebra kille också, mycket enkel att jobba med, säger han.

Spelade som femåring

Enligt Karlsson låg Cedermarks framgångar dels i hans stora talang som musiker, dels i en osviklig känsla för vad folk ville höra.

– Han var jätteduktig och var alltid med i produktionerna. Och han gjorde alltid rätt låtar. Han var en av få artister som hade koll på vad publiken ville ha egentligen.

Roland Cedermark föddes i Älvros i Härjedalen 1938 och växte upp i en spelmanssläkt. Sitt första dragspel fick han redan som femåring, berättar hans syster Carin Svärd för SVT Jämtland.

– Det går inte att missta hans stil, han hade helt klart ett eget sound, säger hon till SVT.

Ofta på tv

Efter att ha varit kapellmästare i dansbandet Cedermarks mellan 1958 och 1973 debuterade han 1976 som soloartist på dragspel med albumet "Lady be good". Genom åren har han gett ut åtskilliga skivor med allt från tolkningar av Evert Taube och Elvis Presley till egna kompositioner som "Mosippan", "Fem röda rosor till dej" och "Varje dag är en gåva".

Cedermark var också en flitig gäst i tv-program, som "Nygammalt", "Allsång på Skansen" och olika kaféprogram.

Närmast lämnar han efter sig tre söner med familjer samt systern och en bror. Frun Gerd Cedermark gick bort 2015.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert: