Mejla

Thomas Deutgen

Thorleif var en av dansbands-Sveriges största i decennier

Dansbandsexperten Thomas Deutgen om Thorleif Torstensson

NÖJE

Han var utan tvekan en av dansbands-Sveriges största profiler – i över sex decennier! 

Thorleif Torstensson med sitt band blev ett signum för svensk dansmusik och inte minst med århundradets Svensktoppslåt ”Gråt inga tårar”.

Nu har hans röst tystnat och dansbandsbranschen har mist en av de allra största.

Det är verkligen ingen överdrift att säga att Thorleifs är i topp bland de svenska dansbanden genom tiderna.

Bandet har ju liksom alltid funnits där, ihop med de andra giganterna Vikingarna, Sten & Stanley och Sven-Ingvars. Helt enkelt en av hörnstenarna i det svenska dansbandsbygget, stabilt och pålitligt oavsett trender eller samhälleliga upp- och nedgångar. 

I början av 70-talet formerade sig dansbandsmusiken på det sätt som vi lärt känna den. Med folkparker, tydligt dansbandssound och härligt färgglada kostymer.

Dansbandsexperten Thomas Deutgen.

Thorleifs utgjorde inget undantag utan hade hittat sin nisch. Men det skulle dröja ytterligare ett par år innan det monumentala genombrottet kom, 1975. Bandet hade spelat i trakterna av Östersund och på en efterfest fick de lyssna på en skiva som det lokala jämtlandsbandet Pippis spelat in.

På B-sidan fanns ”Gråt inga tårar”, skriven av Åke Hallgren från Hede. En text skriven i all hast på en servett inne på en toalett, efter ett misslyckat förhållande. Thorleif fastnade direkt för låten och spelade in Gråt inga tårar vilket blev succé. Faktiskt sådan succé att Posten i Norrhult, där orkestern utgick ifrån, fick extraanställa personal för att kunna distribuera den enorma mängden skivor.

Låten som banade väg

”Gråt inga tårar” är just en sådan låt där allt stämmer. Thorleifs speciella och säregna röst, en igenkännande text och sugande saxofoner. Vad mer kan en längtande danspublik begära?

Låten lade grunden till bandets enorma framgångar som fortsatte hela 70-talet och in på 80-talet. Därefter blev det en svacka, i spåren av discovågen visste bandet inte vilket ben de skulle stå på och det dröjde en bit in på 90-talet innan de var på banan igen. Men då med besked.

Deras framgångar blev om möjligt ännu större och bandet i princip abonnerade på Svensktoppsplaceringar. Med dig vill jag leva, En liten ängel, Flyg bort min fågel är bara tre av bandets stora hits. Att han på köpet fick smeknamnet ”Tårleifs” tog han som en komplimang.

Thorleif Torstensson blev 71 år.

Han visste hur dansbandsmusik skulle göras och man ändrar inte ett vinnande koncept. Och de hade gott om hitlåtar. Mer än väl för att fylla en fyra timmars danskväll 130 kvällar per år.

Hellre buss än privatflygplan

För Thorleif var det viktigt att inte låta framgångarna stiga åt huvudet. I hans och bandets värld fanns därför inga privatflygplan till spelningarna eller kravallstaket mellan scen och publik.

De åkte buss från Kiruna till Ystad och deras plats var i folkparken, nära publiken och att vara en i mängden. Inte vara förmer eller sitta på några höga hästar. Det byggde bandets framgång i allmänhet och Thorleif Torstenssons kultstatus i synnerhet.

Ett av alla mått på framgång är till exempel att han hamnade på frimärke 1999.

Eller spelade in superhiten ”Tre gringos” med den för tiden creddiga gruppen Just D.

Spelade gratis på skoldanser

Thorleif brann för dansen! Han tog alla tillfällen i akt att prata sig varm för den kultur han varit navet i. Hemma i Norrhult spelade han gratis när det var skoldans, så barnen kunde lära sig dansa. Han såg stolt på sitt yrke. ”Vi ska ge folk bra dansmusik så de kan träffas och kramas och kanske bilda familj”. Svårare än så behövde det inte vara i hans värld.

Jag träffade Thorleif många gånger. Han var alltid lika nyfiken på branschen, full av historier och alltid ett glatt humör. På ålderns höst lämnade han Småland för Båstad och gifte sig med Lisbeth. Njöt av en lugnare tillvaro, med mindre soloframträndanden, efter ett liv i musikens tjänst i imponerande 60 år.

Och tänk så många som har hans musik att tacka för att de träffats. Som sett varandra över dansgolvet, bjudit upp och hållit om. Tät foxtrot i sommarnatten nynnandes på en av Thorleifs många hits. För många är vi som aldrig kommer att glömma hans musik,

Så tack Thorleif för låtarna. Och nu fick det bli den sista dansen…

ANNONS

Rea upp till 50 % hos Cervera! Passa på att klicka hem dina favoriter här!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Av: 

Thomas Deutgen

Publisert:

LÄS VIDARE

Efter 60 år – dansbandsstjärnan har inga planer på pension

ÄMNEN I ARTIKELN

Thorleif Torstensson

Dansband

Thomas Deutgen