”Big Brother” görs om – vill förhindra psykisk ohälsa

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Pressbild

NÖJE

”Big brother” gör om programformatet med stängda nomineringar. 

Detta efter att tidigare format gjort att många deltagare mått dåligt psykiskt. 

I stället lägger man mer fokus på tävlingsmomenten där de som förlorar riskerar att åka ut. 

TV4 väljer att göra om programformatet av ”Big Brother Sverige”. Efter att ha analyserat alla år av dokusåpan så har man konstaterat att formatet lett till att människor brutits ner och att många av deltagarna mått dåligt psykiskt.

Den psykiska ohälsan har främjats av en spelmotor som fokuserar på jakt och konflikter, i stället för det sociala- och psykologiska experiment som är programmets ursprungsidé. Det skriver TV4 i ett pressmeddelande.

Premisserna förut har varit att göra sig populär i huset för att undvika att få flest antal nomineringsröster av de andra deltagarna. Deltagarna har tidigare inte fått prata om sina beslut, vilket TV4 anser lett till att man inte kan lita på någon och att deltagarna aldrig fått reda ut eventuella konflikter.

”Att inte få prata om nomineringar innebär att du som nominerad lever med vetskapen att majoriteten av deltagarna kanske inte tycker om dig eller ser dig som ett hot. Har du tur och tittarna låter dig vara kvar så behöver du fortfarande vara kvar med känslan av otrygghet och känslan av att kanske inte vara omtyckt eller vara ett stort hot. Det leder till förvirring”, står det i pressmeddelandet.

Lanserar kvalspel och finalspel

Till Big Brother 2020 har man tagit bort momentet med stängda nomineringar och deltagarna kommer ha möjlighet att prata med varandra om sina val. Man har även delat upp säsongen i ett kvalspel och ett finalspel.

I kvalspelet har både deltagare och tittare möjligheten att rädda kvar en eller flera personer i huset. Deltagarna kommer även behöva motivera sina val om varför de vill att en person ska få vara kvar eller lämna huset. Tittarna har också makten att gå emot deltagarna och rädda kvar personen.

“Varje vecka kommer deltagarna tävla i olika tävlingar, de som förlorar i tävlingar hänger löst och riskerar att få lämna huset. Under kvalspelet kan vad som helst hända, kommer huset vara fullt av deltagare eller minska – det är till stor del upp till tittarna. Tittarna får skapa det ultimata kollektivet”.

När finalspelet tickar igång kommer inga fler nya deltagare att komma in i huset. Tävlingsmomentet kommer att finnas kvar under finalspelet, men nomineringar kommer att få ett större fokus. Det är fortfarande oklart exakt hur nomineringarna kommer att läggas fram, om deltagarna röstar i bikten eller om de gör det öppet inför alla andra. Likt tidigare säsonger är det då tittarna som bestämmer vem av de deltagare med flest nomineringsröster som tvingas lämna.

”Big brother Inifrån” är ett samarbete mellan Aftonbladet och Meter/TV4, läs mer om det här.

Publicerad:

LÄS VIDARE