Coronapandemin

SVT stoppar barnprogrammet: skulle ”nysa” på folk

Barn uppmanades att låtsasnysa på personer: ”Klantigt” – SVT:s svar: ”Blev fel helt enkelt”

Av: 

Torbjörn Ek

Rasmus Karlsson

NÖJE

I lördags uppmanade SVT barn att låtsas nysa och samtidigt spreja vatten på folk.

Nu stoppas avsnittet av ”Buskul” från SVT play.

”Vi försöker självklart ha koll på vårt utbud löpande och skärpa våra rutiner extra i pandemitider så inget olämpligt sänds”, hälsar projektledaren Lisa Andrae via mejl.

Det kunde anses vara ett ofarligt skämt när det spelades in 2010, men när avsnittet av ”Buskul” sändes i repris i lördags morse reagerade flera föräldrar.

Programledarna, de då 12-åriga Filippa och Erik, visar i avsnittet hur man kan ta en blomspruta med vatten och låtsas nysa på folk samtidigt som man sprejar vatten på dem.

– Jag har två barn som satt och kollade på Barnkanalen på lördagsmorgonen. Då var det två barn som tipsade om buset som går ut på att man åker till köpcentrum, och tar med sig en sprejflaska. Där åkte de rulltrappa och låtsades nysa men sprejade med flaskan i ansiktet på de som åkte förbi, säger en tvåbarnsmamma som Aftonbladet varit i kontakt med.

SVT Barns ”Buskul” är fyllt av vattenskämt och andra busstreck, men nu stoppar kanalen avsnittet med nys-bus tills vidare.

ANNONS

Stanna hemma i påsk! Skicka blombud till alla du inte kan besöka. Välj blomstrande påskhälsning till nära och kära här.

Extern länk från Interflora

Läs mer

Kritiken: ”Klantigt att inte se över”

– Mina barn blev förvånade och undrade om man fick göra så. Jag vill inte att de ska tänka att det är okej att bete sig så. Det är klantigt att inte se över sånt här, speciellt det man visar för barn.

De två säsongerna av ”Buskul” spelades in för 10 år sedan och har sänts på SVT Barn vid ett flertal tillfällen sedan dess. Avsnitten finns också på SVT Play, men där har man efter lördagens sändning plockat bort det aktuella avsnittet.

”Episod 15 utgår tillsvidare”. SVT har plockat bort det aktuella avsnittet av ”Buskul” från sin streamingtjänst.

Aftonbladet når SVT Barns projektledare Lisa Andrae via mejl och hon berättar att kanalen ofta bestämmer vilka program som ska sändas flera månader i förväg.

”Just den här reprisen av ’Buskul’ tablålades i november 2019 som en av hundratals serier. Då visste vi inte att vi skulle befinna oss i en coronakris som denna”, skriver hon.

SVT: ”Blev fel”

Efter att en orolig förälder i lördags förmiddag larmat kanalen om innehållet i det avsnitt som sändes plockades det omedelbart bort från SVT Play.

”Vi försöker självklart ha koll på vårt utbud löpande och skärpa våra rutiner extra i pandemitider så inget olämpligt sänds”, skriver Lisa Andrae i mejlet och fortsätter:

”Vi är oerhört tacksamma för den kontakt vi har med publiken och för att de kan hjälpa oss i fall som detta där det blev fel helt enkelt.”

Aftonbladet har pratat med programledaren Erik, som var 12 år gammal när avsnitten spelades in 2010.

– Det här är ett program som är tio år gammalt, men jag förstår att folk kan tycka att det är fel i dessa tider med ett sånt bus. Annars är det ju ganska harmlöst, men nu är det inte bra att låtsas nysa och hosta på varandra, säger han.

PODD Corona - oron för en andra våg ökar

I delar av Asien stålsätter man sig nu för en andra virusvåg, men - vad är det som förklarar att de här länderna nu drabbas igen - och vad kan vi lära av det? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily. Gäst är Jan Albert.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

”Let’s dance” fortsätter att ställa in

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

SVT Barn (fd Barnkanalen)

SVT Play

SVT, Sveriges Television

Barn & unga

Coronaviruset