Claes Elfsberg

Claes Elfsberg om SVT:s ålderspetning: Märkligt att erfarenhet inte anses värdefull

Tidigare nyhetsankaret: ”Slöseri med resurser”

Av: 

Petter J Larsson

NÖJE

Vid 67 tvingades han lämna sin anställning på SVT.

Men nyhetsankaret Claes Elfsberg, 71, vägrar gå i pension.

– Jag är inte sådan till naturen att jag bara lutar mig tillbaka, säger tv-profilen.

Efter 45 år som nyhetsuppläsare ledde Claes Elfsberg den 30 november 2015 sin sista sändning av SVT:s ”Aktuellt”. Kanalen hade tvingat honom att sluta eftersom han uppnått pensionsåldern 67. Men Elfsberg hade inga planer på att lägga av – och det har han fortfarande inte.

– Jag är inte sådan till naturen att jag bara lutar mig tillbaka och ger upp utan jag fortsätter att bråka och sparkas, säger han.

– Det första argumentet är att jag fortfarande tycker om att arbeta, jag tycker att det är roligt. Nummer två är att min hustru är ett antal år yngre än jag och hon tänker fortsätta jobba så länge hon kan och orkar och då blir det förfärligt tråkigt att sitta hemma och rulla tummarna och vänta på att hon ska sluta och komma hem.

”Känns lite konstigt att bli utpetad på grund av ålder, säger Claes Elfsberg.

Jobbar som frilansare

I dag är han delägare i webbtvföretaget Knowhow Television AB och har det egna bolaget Claes Elfsberg AB.

– Jag håller föredrag och har gjort vissa tv-program så jag har hållit mig sysselsatt sedan jag fyllde 67 och jobbat motsvarande halvtid.

– I vintras försvann ju nästan alla föredrag som jag hade planerade, men jag har ju gjort en del tv-program som pensionär och det är ju idéer som jag haft som SVT tyckt att ”det vill vi ha” och så har jag fått göra det, som frilansare alltså, säger han.

– Jag hade gärna jobbat mer men det beror ju på vilka idéer jag kommer med. Och det behöver inte vara så att jag syns i tv-rutan – jag kan tänka mig att jobba med andra saker också – men nu råkar det ju vara så att jag jobbat många år på tv och lärt mig det jobbet så det känns lite konstigt att bli utpetad på grund av ålder.

”Skulle gärna betala mer skatt”

Hade det gått att fortsätta jobba på SVT hade han gärna gjort det.

– Väldigt många människor vill ju gå i pension – de flesta till och med. Och det ska de ju naturligtvis få göra. En del behöver till och med gå lite tidigare för att de haft tuffa jobb och fått skador i arbetet eller är slutkörda, säger han.

Claes Elfsberg i tv-huset med dåvarande Centerledaren Thorbjörn Fälldin i samband med riksdagsvalet 1976.

– Men det finns också människor som gärna jobbar vidare och jag förstår inte varför vi ska hindras från att göra det. Det vore nationalekonomiskt bra om alla vi som vill jobba också får fortsätta att göra det – om vi fick hjälp att fortsätta att jobba. Själv skulle jag gärna betala lite mer skatt om jag bara fick fortsätta att jobba med det som jag lärt mig att göra. Och då skulle jag kunna hjälpa till och betala lite extra för att de som verkligen behöver gå i pension tidigt också får göra det.

Claes Elfsberg, som ledde sin första nyhetssändning i ”Rapport” 1975, tycker att han i alla fall kunnat få hjälpa till och lära upp andra på SVT innan han gick.

– Jag tycker att det är lite märkligt att erfarenheten inte ens anses vara värdefull att föra vidare, att lära andra, utan att när ett visst datum infaller då upphör anställningen och det spelar ingen roll vad man kan och vad man skulle kunna lära ut till andra. Det är slöseri med resurser.

– Politikerna säger att ”du kan visst jobba, du får väl bara göra något annat i stället”. Ja, ja, jag kan ju börja köra buss eller taxi.

Blev busschaufför

– Men jag har ett ganska bra liv och ska egentligen inte sitta och klaga, men varför i helsike ska man tvinga folk att byta yrke bara för att de har lust att fortsätta att jobba? Jag hade en väldigt skicklig fotografkollega som var så erfaren och hade gjort det mesta på SVT. Så fyllde han 67 och tvingades gå i pension. Han ville inte heller sluta jobba men den enda möjlighet han hade att fortsätta jobba var att köra buss. Det är väl jättedumt, att en väldigt skicklig yrkesperson ska behöva börja med ett helt nytt yrke som han inte hade någon erfarenhet av för att han skulle kunna fortsätta jobba.

Claes Elfsberg går i pension och avtackas på SVT 2015.

Sedan i våras är Claes Elfsberg och frun Monica ute i stugan på Muskö i Stockholms skärgård som de köpte för 25 år sedan. De åkte dit och isolerade sig i mars när de båda fick flera coronasymtom – och blev kvar. Sjukdomen satt bara kvar i tio dagar och i dag mår tv-profilen bra.

– Vi hade tur, vi hör till den skara som fick relativt lindriga symtom så vi var aldrig särskilt sjuka, säger han.

Barnbarn och båtar

När Claes Elfsberg inte jobbar umgås han med sina sju barnbarn, går promenader, tar en tur med båten eller paddlar kajak.

– Man kommer inte så långt med kajaken men det är väldigt kontemplativt, säger han.

– Jag har en åkomma som gör att den träning jag ska hålla på med ska vara lågintensiv – inte så mycket hopp eller stötar eller så. Men promenad eller paddling, det är jättebra. Och jag kanske ska anmäla mig till Ulf (före detta SVT-ankaret Ulf Wallgren, numera yogainstruktör) och börja med yoga. Det ska nog bli någon form av yoga också. Kroppen är ju tyvärr inte i lika gott skick när man är 70 som när man var 20 eller 30 så man får hålla jobba lite för att hålla igång den.

Har du kvar kontakten med många kollegor?

– Ja, jag har rätt bra kontakt med en handfull personer, men ganska lite kontakt med de som jobbar aktivt i dag, vad det beror på. Det kanske är så att vi föredettingar är mer till besvär. Men vi som redan är pensionärer pratar mycket med varandra.

ANNONS

Hitta dina favoriter bland hundratusentals ljudböcker - prova Nextory gratis i 30 dagar!

Extern länk från Nextory

Gå till kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

SVT-ankaret Cecilia Gralde om de svåraste nyhetshändelserna, småbarnsåren och pandemin

ÄMNEN I ARTIKELN

Claes Elfsberg

SVT, Sveriges Television