Mejla

Andreas Hansson

Gunilla von Platen i brinnande prat om heder och sexism

Hinner med imponerande mycket i sitt Sommar i P1

Gunilla von Platen släppte nyligen biografi och gör ett mörkare sommarprat än 2007.
Gunilla von Platen släppte nyligen biografi och gör ett mörkare sommarprat än 2007.

NÖJE

RECENSION. Innehållet är snarlikt det 2007.

Men historien är mörkare och detaljerna mer skoningslösa i Gunilla von Platens ”Sommar” i dag.

Hon hinner med imponerande mycket under sin 1,5 timma.

Gunilla von Platen sommarpratade 2007 och bjuder ungefär samma stoff denna gång (dock utan historien om hur hon bjöds hem till idolen Ingvar Kamprad för att rensa dennes rabatter): uppväxten i den turkiska byn Zaz i området som kallas civilisationens vagga, förföljelserna av syriskt ortodoxa kristna som tvingar familjen att fly med sin skottskadade mamma Maria och falska pass till Sverige där Gunilla vill anpassa sig till svenska traditioner vilket får alla nära utom den ljuvligt frammejslade farmodern att förskjuta henne. Och förstås de första stapplande stegen som entreprenör och de horder av misogyna män som sunkar till företags- och styrelsekulturer i Sverige.

 

Det säger nog något om den tiden att pratet för 13 år sedan inte förlorade sitt goda humör, trots vittnesmål om syrisk-ortodox hederskultur och svensk sexism. Sedan dess har, för små, men ändå förbättringar skett för jämställdheten, även inom näringslivet. Metoo. Gunilla von Platen har medverkat i mängder av intervjuer, poddar och tidigare i år släppt en självbiografi. Samma stoff har 2020 mörkare detaljer om mäns brott mot kvinnor, manliga kollegors neddragna byxor och sexutpressning i utbyte mot affärsavtal och det armeniska folkmordet som skadade farmodern för livet. Ofta avgrundsmörker, men med ständigt driv. Vi bör alla lyssna, och Gunilla von Platen gör det lätt för oss. Hon engagerar och tar för sig med samma karisma och talang som gjort hennes bolag framgångsrika.

 

Hon pekar på svensk integration där mamman som ny i Göteborg bakar bröd att ge till grannarna som bara stänger dörren i ansiktet på henne. Säger ”Hejhej!” vid busshållplatsen men får tystnad till svar. Mamman som å sin sida, precis som pappan formad av tusenårig hederskultur, vägrar acceptera dotterns frihetstörstande. En dag hittar de dock tillbaka till varandra och ytterligare ett lager läggs till historien när Gunilla förstår varför mamman agerat som hon gjort.

Sommarpratet hör du här.

Snabbguide:

Skrytkvot: Betyg: 2 av 5 plus

Skvallervärde: Betyg: 2 av 5 plus

Känslostyrka: Betyg: 5 av 5 plus

Humornivå: Betyg: 2 av 5 plus

Åh-fan-faktor: Betyg: 3 av 5 plus

 

Första meningen:

”Vad sägs om en skål innan vi går till affärerna?”

Sista meningen:

”Den fjärde till mina fyra barn och min man Alfred för att de står ut och finns där när jag alltid skyndar, när jag alltid ’ska bara’.”

 

3 typiska låtval

James Brown - It's A Man's Man's Man's World
Seinabo Sey - Hard time
Edith Piaf - Non Je Ne Regrette Rien

 

ANNONS

REA hos Hemtex! Köp bästsäljande produkter med upp till 50% rabatt.

Extern länk från Hemtex

Köp här!

Av: 

Andreas Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det är aldrig någon som tar hand om mig”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1

Gunilla von Platen

Jämställdhet

Metoo

Folkmordet på armenier