Värsta turnéminnet: Lolita Pop blåsta av bokare

Sara Ullberg/TT

Publicerad 2022-07-06

Lolita Pop åker på sommarturné. Den här gången är Benkt Söderberg, Karin Wistrand och Sten Booberg förstärkta med Rickard Donatello på bas och Bobo Ölander på trummor. Pressbild.
Lolita Pop åker på sommarturné. Den här gången är Benkt Söderberg, Karin Wistrand och Sten Booberg förstärkta med Rickard Donatello på bas och Bobo Ölander på trummor. Pressbild.

Sist de var på sommarturné var före uppbrottet 1991. Nu är återförenade Lolita Pop ute på vägarna igen.

– Jag har längtat efter att spela och skratta, säger gitarristen Benkt Söderberg, 63 år.

Det har hunnit rinna en del vatten under broarna sedan Lolita Pop senast gjorde en sommarturné. Bandet, som startade 1979, splittrades ett år efter albumet ”Blumenkraft” (1990). Tanken på att återförenas har Karin Wistrand, Benkt Söderberg och Sten Booberg haft i flera år – men pandemin gjorde att planerna på en sommarturné inte gick att realisera förrän i år.

Nu har trion utökats med Rickard Donatello på bas och Bobo Ölander på trummor och den 6 juli är det turnépremiär i Skottvångs Grufva i Mariefred.

– Sommarturné, det var ju ett tag sedan – i alla fall i den här omfattningen. Det får en att tänka på 80–90-talets folkparksturnéer, konstaterar Karin Wistrand.

”Som en knippa nycklar”

Allra mest längtar de efter ”bussen och känslan efter giget”, säger Karin Wistrand och tillägger:

– Och publiken som kan texter som är typ 40 år gamla.

TT: Vilka låtar längtar ni efter att spela?

– Alla, svarar Sten Booberg. Låtarna är som en knippa nycklar till olika fantasivärldar.

Senast Sten Booberg var ute på sommarturné var 2016, då med Brända Barn. Benkt Söderberg, som är pappa till Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit, har inte sommarturnerat som artist sedan Lolita Pop upplöstes.

– Men med mina döttrar har jag på senare år, som ljudtekniker, varit på sommarturné både på vintern och på sommaren, säger han skämtsamt.

Elgitarren tystnade

TT: Vad var ni mest trötta på förra turnésvängen?

– Jag hatar när något pajar strax innan spelningen. Det hände en gång under förra svängen. Det löste sig med knapp marginal men blev en påminnelse om hur lätt det kan vara att få tyst på en elgitarr, svarar Sten Booberg.

Vilken ort i Sverige är bäst att spela på? Sten Booberg och Karin Wistrand väljer den diplomatiska stilen och säger kort och gott ”alla ställen vi är bokade på i sommar”. Benkt Söderbergs val är Göteborg – ”för att jag är född där”.

– Men extra glad är jag över att ha spelat i folkparker i hålor som jag inte visste att de fanns, kontrar Sten Booberg.

Bokare hade bluffat

På frågan om vilket som är deras sjukaste turnéminne kommer de med olika bud. Sten Booberg minns allra tydligast hur bandet blev lurat under en Europaturné på 1980-talet. En dag insåg de att spelningarna de var bokade till i Frankrike och Schweiz inte existerade.

– En bokare hade bluffat och vi var plötsligt ett band på semester. Vi slog oss ner i Paris en vecka innan det var dags att fortsätta till Tyskland.