Metallicas Cliff Burton hedras med museum

Av:  Sofia Sundström/TT

Metallicas Cliff Burton dog när turnébussen körde av vägen i Dörarp, Ljungby 1986. Åtta kilometer från olycksplatsen öppnar nu ett museum om basisten.

Besökarna kan bland annat ta del av konstverk av Manuel Pino, som även har skapat minnesstenen vid olycksplatsen, bilder från händelsen samt berättelser om rockstjärnans liv.

Varje år vallfärdar Metallica-fans till platsen. Krister Ljungberg, en av grundarna bakom museet, tror att deras intresse handlar om mer än att Cliff Burton var en bra basist.

– Det blir en mystik. Runt den här olycksplatsen går det mycket berättelser, vad hände egentligen? Var det halt, eller dimma? Cliff klämdes under bussen och det går rykten att det man tappade bussen på honom. Sådana saker spelar nog också roll. Det har blivit Sveriges modernaste hörsägnen, säger han.

Det är just för att slå hål på myter kring olyckan kan besökarna ta del av intervjuer med räddningspersonal som var på plats ödesdagen 1986.

Musikjournalisten och författaren Joel McIver och Antharax-medlemmen Frank Bello föreläser under dagen. Ljungbys kommunalråd talar på invigningen, dessutom spelar coverbandet Metaholica från Falkenberg.

Museet i Lagan, Ljungby öppnar den 14 maj.

Publisert: