Depp-Heard-rättegången: "Ingen vinner"

Av:  Amanda Alvarsson/TT

Johnny Depp och Amber Heard i domstolen i Fairfax i Virginia där rättegången äger rum. Arkivbild.
Johnny Depp och Amber Heard i domstolen i Fairfax i Virginia där rättegången äger rum. Arkivbild.

Rättegången mellan filmstjärnorna och de före detta makarna Johnny Depp och Amber Heard har pågått sedan den 11 april.

Nu når snart den uppmärksammade tvisten sitt slut. Vem vinner? Ingen, tror författaren och advokaten Jens Lapidus.

Det som började med kärlek har förvandlats till bråk – på grund av en text som publicerades i The Washington Post 2018, där Amber Heard hävdade att hon två år tidigare levt i en våldsam relation.

Författaren och advokaten Jens Lapidus understryker att Johnny Depp inte nämns vid namn i texten.

– Men det är den meningen (red:s anmärkning: att hon levt i en våldsam relation två år tidigare) som är grunden för hela påståendet om att hon har förtalat honom, konstaterar han.

Johnny Depp har stämt sin före detta fru på motsvarande runt 500 miljoner kronor för förtal. Heard har svarat med att begära ett skadestånd på det dubbla – en miljard kronor. Den pågående domstolstvisten är alltså en av två rättegångar, varav den andra inte har börjat än.

Låg beviströskel

I den pågående rättegången är det Johnny Depp som måste bevisa att förtal har begåtts. Det innebär att han måste bevisa att förhållandet inte var våldsamt och att påståendena i artikeln därmed är falska.

– Det tror jag inte att han kommer att lyckas med, och därför tror jag att han kommer att förlora den här stämningsansökan, konstaterar Lapidus.

Beviskravet innebär inte att Amber Heard ska påvisa bortom rimligt tvivel att det har varit en våldsam relation. Det räcker alltså med att Heard bevisar att det sannolikt förekom någon form av våld för att påståendet i artikeln ska anses som sant.

– Det är en ganska låg tröskel. Det tror jag att Amber Heard med sitt team kommer att kunna nå upp till, säger han.

Juridiskt dött lopp

Om den andra rättegången blir av hänger på om Amber Heard väljer att gå vidare med sin stämningsansökan mot Depp eller inte.

Går hon vidare till rättegång är det hon som i sin tur måste bevisa att Johnny Depps uttalanden om henne är fullkomligt falska påståenden.

– Det kommer hon inte att klara av. I slutändan, om det blir en andra rättegång, kommer båda två att förlora. De kommer att sitta med väldigt höga rättegångskostnader och Johnny Depp kommer att komma ut som vinnare i folkets domstol, säger han.

TT: Så det är ett dött lopp?

– Rent juridiskt är det dött lopp, men jag vet inte om de här två personerna är så pass medvetna att de har gått in i det här lika mycket för den juridiska delen som för pr-delen.

Slutpläderingarna kommer enligt flera medier att presenteras den 27 maj. Efter det ska juryn överlägga, vilket kan ta allt från dagar till veckor, innan domen faller.

Rättat: I en tidigare version förekom ett felaktigt årtal i faktarutan.

Publisert: