Finalen har börjat – nu gäller det för Jakobs

Av:  Björn Berglund/TT

Forza Italia, slava Ukraini, heja Sverige!

Finalfesten har börjat i Turins Palasport Olimpico.

I kväll avgörs Cornelia Jakobs öde i årets Eurovision Song Contest.

I kväll tävlar 25 länder – och det dröjer innan det är Cornelia Jakobs tur. Hennes bidrag är nummer 20. En bra position, om man får tro Jakobs själv.

– Jag har hört att det är bättre att vara i andra halvan, för till skillnad från i Mello där man kan rösta hela tiden så får man i Eurovision bara rösta efter att alla har kört. Då är det bättre att vara i andra där man sitter färskt i minnet hos folk, sade hon efter lottningen tidigare i veckan.

Den stora utmaningen för den svenska artisten har varit att försöka ta det lugnt – trots att hon har ett sällskap med 17 släktingar och vänner på plats i Turin. Det förklarade hon efter sitt avancemang från semifinalen i torsdags.

– Jag måste spara på energin och rösten. Att fira och prata mycket och träffa familj och vänner är inte det bästa. De förstår och respekterar det. Nu är det verkligen en bubbla tills på lördag, sade hon.

Repen inför finalen stördes av ljudproblem. På flera av dem tvingades Cornelia Jakobs avbryta och ta om sin låt. På det viktiga genrepet på fredags funkade allt dock perfekt. Enligt många bedömare gjorde hon då sitt bästa framförande av låten hittills. Det är på fredagskvällens rep som jurygrupperna baserar sina bedömningar.

”Vaknade som prinsessa”

Rösten är i bra form, har hon berättat. Hon menar att den har fått stor hjälp av den sortens cannabisolja som är populär som hälsokost, men som inte är helt laglig i Sverige.

– Den mår bra, mycket bättre än i går. Vi hittade cbd-olja här i går, jag tog det i går kväll och jag kände att jag vaknade i morse som en ny liten purung prinsessa, hävdade hon.

På fredagen drabbades genrepet återigen av tekniska problem och strul med medhörningen, men för egen del är Jakobs lugn. Hennes nummer sitter som det ska och det finns ingen anledning att varken oroa sig eller öva på det mer.

– Jag tänker likadant som jag tänkte inför Mello. Jag har gjort det här så många gånger nu så att det inte är någon idé att börja tänka på detaljer. Det enda jag går igenom bakom scenen är att ta min tid och vara i varje känsla, sade hon i torsdags.

Ukraina storfavorit

Kvällens största konkurrenter är Ukrainas Kalush Orchestra, som uppträder som tolva. Om man får tro spelbolagen kommer de att ta hem en promenadseger i kväll med sitt bidrag ”Stefania”. Många tv-tittare lär vilja visa sitt stöd för det krigsdrabbade landet samtidigt som låtens vemodiga folkhymn till refräng och blandning av ståbas, flöjter och breakdance sticker ut i mängden.

Två nummer efter Sverige kommer Storbritanniens Sam Ryder, som med sitt glada humör, sitt vikingaskägg, sina tolv miljoner Tiktok-följare och sin kraftfulla falsett har seglat upp som ett av tävlingens verkliga toppnamn.

Hemmanationen Italien verkar också ha goda chanser. Superduon Mahmood och Blanco och deras känslosvallande r'n'b-duett ”Brividi”, som sopade mattan med den italienska Sanremo-festivalen för några månader sedan, är kvällens nionde bidrag.

Publisert: