Tv-sändning av Depp–Heard- rättegång kritiseras

Av:  Kristina Erkenborn/TT

Domaren Penney Azcarate överlägger med Johnny Depps försvarsadvokat Benjamin Chew och Amber Heards dito Elaine Bredehoft.
Domaren Penney Azcarate överlägger med Johnny Depps försvarsadvokat Benjamin Chew och Amber Heards dito Elaine Bredehoft.

Beslutet att direktsända förtalsrättegången mellan skådespelarna Johnny Depp och Amber Heard har gett tittarna en chans att själva bilda sig en uppfattning om skuldfrågan utan att något filtreras genom olika nyhetskanaler. Men nu får domaren Penney Azcarates beslut kritik.

– Att tillåta sändningen av den här rättegången är det enskilt värsta beslutet i nutid som jag kan tänka mig för personer drabbade av våld i nära relationer och sexuellt våld. Det kommer att få konsekvenser långt utöver det här fallet, säger Michele Dauber, juridikprofessor vid Stanford-universitetet, till Variety.

Den högprofilerade rättegångstvisten mellan Johnny Depp och Amber Heard avslutades i fredags. I över en månad har mer eller mindre uppseendeväckande detaljer om de båda skådespelarnas stormiga äktenskap kablats ut i världen.

I sitt sista framträdande i torsdags sade Heard att det varit ”förödmjukande” att behöva återuppleva dessa ögonblick framför kameror.

Tror på transparens

Hennes försvarare försökte utan framgång förhindra sändningarna. Vid en förhandling den 25 februari påpekade Heards försvarsadvokat Elaine Bredehoft att medieuppmärksamheten redan var enorm och att intresset var stort från ”anti-Amber-nätverk”.

Depps advokat Benjamin Chew däremot välkomnade kamerorna. Han sade att Heard redan hade smutskastat Depp i medierna och att hon inte borde tillåtas gömma sig i rättegången.

– Herr Depp tror på transparens, sade Chew.

Ordförande i förtalsmålet har varit Penney Azcarate, chefsdomare i Fairfax i delstaten Virginia. Hon försvarar sitt beslut med att det varit ett starkt tryck från medierna och att hon har ett ansvar att ”hålla förhandlingen öppen för observatörer”. Dessutom oroade hon sig för att det annars skulle komma mängder av reportrar till domstolsbyggnaden, vilket skulle kunna skapa kaos där.

Rättegångsklipp cirkulerar

Enligt tv-bolaget Law & Crime, som direktsänt förhandlingarna, ökade antalet tittare allt eftersom rättegången fortskred. När Johnny Depp intog vittnesbåset i onsdags följdes sändningen av 1 247 163 tittare – mer än dubbelt så många som under hans första vittnesmål i april.

Dessutom har rättegångsklipp och ”reaktionsbilder” på Depp spridit sig som en löpeld på sociala medier de senaste veckorna.

Den sju personer starka juryn har varit lediga över helgen och även på måndagen som var helgdag i USA. Överläggningarna återupptas på tisdagen, men det är okänt när juryn kommer att lämna sitt domslut.

Publisert: