Paradise hotel

Utredningen om sexualbrott i ”Paradise hotel” läggs ned

Åklagarmyndigheten: Går inte att bevisa brott – Advokaten: Kommer begära överprövning

Av: 

Torbjörn Ek

Frida Willander

NÖJE

Utredningen om sexuella övergrepp under inspelningen av ”Paradise hotel” läggs ner.

Enligt åklagaren kan brott inte bevisas – men de utsatta kvinnorna är besvikna och kommer att begära att nedläggningen omprövas.

”Enligt min mening går det att styrka brott i båda fallen och en överprövning av åklagarens nedläggningsbeslut kommer ges in på måndag morgon”, skriver advokat Elisabeth Massi Fritz i ett mejl.

För ett år sedan, i april 2021, pausade TV3 och Nent sändningarna av ”Paradise hotel” för att senare helt skrota den aktuella säsongen, efter att en av de manliga deltagarna anklagats för sexuella övergrepp, som dessutom delvis visades i programmet.

Gärningarna rubricerades då som misstänkt våldtäkt och sexuellt ofredande, men nu konstaterar åklagaren att det inte går att bevisa att något brott har begåtts.

– Nu har alla förhör med de inblandade personerna hållits och min bedömning är att jag inte kan bevisa att brott har begåtts. Bevisningen är inte tillräckligt stark för att styrka brott, förundersökningen läggs därför ned, säger kammaråklagare Charlotte Frisack Brodin som varit förundersökningsledare i ett pressmeddelande.

Polisanmälde när avsnittet sändes

Deltagaren Toby Johnson, 22, kastades ut från inspelningen av ”Paradise hotel” efter mindre än ett dygn på plats i huset, men det var först när tittare och media reagerade som avsnittet togs ner och säsongen till sist stoppades.

Många tittare upplevde det som att Johnson utsatte deltagarna Annie Dahlberg, 25, och Jennifer Paatere, 24, för övergrepp genom att bland annat ha dragit ner Paateres bh och försökt sätta sin hand mellan benen på Annie Dahlberg. Dahlberg och Paatere lämnade också in en polisanmälan i samband med att avsnittet sändes.

Men nu har alltså utredningen lagts ner eftersom åklagaren anser att brott inte kan styrkas, något som Toby Johnson själv kommenterat i ett inlägg på Instagram.

”Äntligen är sanningen framme, svart på vitt. Inget kan sänka mig efter detta, efter all skit o bullshit jag fått ta o tänker inte ta mer skit överhuvudtaget. Väntat ett år på att kunna uttala mig med stöd bakom ryggen”, skriver han.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz företräder både Annie Dahlberg och Jennifer Paatere och skriver i ett mejl till Aftonbladet att båda är besvikna över beslutet och att hon kommer att lämna in en begäran om att nedläggningsbeslutet omprövas.

”Den misstänkta våldtäkten är dokumenterad på film. Därutöver finns målsägandens berättelse och andra personer som målsäganden har berättat om våldtäkten för. Det finns ytterligare tre vittnen som kan styrka brott. Dessa är ej hörda i utredningen. De ska självklart höras i utredningen. Samtliga utredningsåtgärder är ej vidtagna. Jag anser också att målsäganden skall höras igen angående uppgifter som misstänkt har lämnat”, skriver Massi Fritz i ett mejl till Aftonbladet.

Advokaten: ”Dokumenterat på film”

När det gäller det misstänkta sexuella ofredandet skriver Elisabeth Massi Fritz att de ännu mindre förstår hur åklagaren resonerat:

”Hela händelseförloppet är dokumenterat på film och man ser tydligt vad den misstänkte gör. Det finns ingen annan förklaring till misstänkts agerande mot målsäganden än att handlingen skulle vara ett sexuellt ofredande. Målsäganden har även efter händelsen reagerat starkt och berättat för två andra vittnen som kan styrka dels målsägandens sinnestillstånd och dels vad målsäganden har berättat för vittnena direkt efter händelsen”.

Med den bakgrunden kommer Elisabeth Massi Fritz att lämna in en begäran om överprövning direkt efter helgen:

”Enligt min mening går det att styrka brott i båda fallen och en överprövning av åklagarens nedläggningsbeslut kommer ges in på måndag morgon klockan 9.00”, skriver hon i sitt mejl.

Aftonbladet har sökt kammaråklagare Charlotte Frisack Brodin.

ANNONS

Hitta ett kreditkort eller betalkort som passar dig och dina behov! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Paradise hotel

LÄS VIDARE

Johnny Depp och Amber Heard: Det här har hänt

ÄMNEN I ARTIKELN

Paradise hotel

Sexualbrott