Leif GW Persson om Börge Hellström: En alldeles utmärkt författare

Av: Louise Åström, Mathilde Albinsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Börge Hellström har gått ur tiden.

Leif GW Persson minns sin författarkollega.

– En alldeles utmärkt författare och sympatisk person, säger han till Nöjesbladet.

Börge Hellström har gått bort, 59 år gammal. Han led av aggressiv lymfom.

Leif GW Persson minns författarkollegan.

– Det var en alldeles utmärkt författare och dessutom en mycket sympatisk person. Så det var tråkigt. Jag beklagar detta. Han hade med fördel fått leva betydligt längre, säger Leif GW Persson.

Börge Hellström var en svensk författare i duon Roslund & Hellström och en av initiativtagarna till Kriminellas revansch i samhället.

”En sann hedersman”

Jens Lapidus minns Hellström som en stark författare.

”Börge Hellström har avlidit. Han var så j-vla trevlig och en av de starkaste deckarförfattarna jag känner till. Börge var också nämndeman i Nacka tingsrätt, men jävade alltid ut sig om det var min klient som stod åtalad. Vi brukade ha för trevligt tillsammans när vi sågs för att det skulle passa sig att han dömde i målet då. En sann hedersman. En sann skildrare av delar av Sverige som sällan syns i litteraturen”, skriver han i ett mejl till Nöjesbladet.

Författaren Denise Rudberg bodde tillsammans med Hellström under en vecka i Värmland för två år sedan. Anledningen var att de båda deltog i tv-programmet ”Deckarna”.

– Börge var en fantastisk person. Oerhört generös med allt i livet och det är en stor sorg att han inte längre finns och kan fortsätta skriva sina berättelser, säger hon till Nöjesbladet.

”Enorm förlust”

Katarina Wennstam deltog också i programmet ”Deckarna” och det var framför allt där hon lärde känna Hellström.

– Börge är en av de kanske finaste människorna som jag någonsin träffat. Det är ju också märkligt med hela hans livshistoria att det i denna människa har bott ett av de största hjärtan man kan tänka sig.

Wennstam berättar också om ett speciellt minne med Hellström från tv-inspelningen som hon kommer att bära med sig. I soffan på kvällarna spelade han låtar av Johnny Cash för henne.

– Min pappa dog i cancer och det var en gång hans favoritsånger. Börge spelade och jag bölade. Det var verkligen jättefina stunder och det är det jag mer än någonsin tänker på i dag, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det är en enorm förlust. Han hade så mycket som han hade kunnat fortsätta ge. Även om många av oss visste att det var på väg utför så är det bara så sorgligt.

Publicerad: