Så hyllade Värmland Sven-Erik Magnusson

1 av 3
NÖJE

Det blev en fin och känslosam dag i Karlstads domkyrka som i går slog upp sina portar för alla som ville hylla den bortgångne dansbandsikonen Sven-Erik Magnusson.

– Han finns i de värmländska folklagren, sa domkyrkokaplan Maria Olofsdotter Bråkenhielm i sitt minnestal.

En strid ström av beundrare besökte domkyrkan där den folkkäre musikern Sven-Erik Magnusson hyllades med en hel minnesdag.

Redan klockan nio på morgonen samlades en skara utanför kyrkan för att tända de första ljusen, skriva i kondoleansboken som lagts fram eller bara sitta ned en stund.

–  Jag har lyssnat på Sven-Ingvars musik i bilen, på dansgolvet, på konserter, ja överallt, säger Knut Säborg till SVT nyheter i Värmland.

Han har åkt hela vägen från Örebro för att minnas sin idol sedan femtio år tillbaka.

”Fick en fin sista stund”

Förra året firade Sven-Ingvars 60-årsjubileum och valdes även in i Swedish Music Hall of Fame. Samtidigt kämpade bandets frontman Sven-Erik Magnusson mot prostatacancern han drabbats av flera år tidigare. Natten mot onsdag i förra veckan förlorade han kampen och dog 74 år gammal.

Sångaren efterlämnar hustrun Eva, dottern Johanna, sonen Oscar och två barnbarn.

– Vi i familjen fick en fin sista stund tillsammans och önskar nu få tid att ­bearbeta vår sorg, skrev hans son i ett pressmeddelande när faderns somnat in.

Fullsatt kyrka

Sorgen var märkbar även i domkyrkan som var fullsatt under de två känslosamma minnesstunder som hölls på eftermiddagen i går med bön, bandets egna låtar och minnestal av både landshövdingen ­Kenneth Johansson och kommunfullmäktiges ordförande Anders Knape som kände sångaren privat.

Han ville i sitt tal lyfta fram glädjen över allt hans vän bidragit med. Det som kommer att leva kvar i framtiden när sorgens tunga moln skingras.

Den folkkäre artisten själv var med längst fram i kyrkan tillsammans med sin gitarr på ett förstorat foto som blickade ut över de nästan tusen besökare som kom till kyrkan under dagen. Många höll varandras händer och la ner blommor vid fotografiet.

Begravningen dröjer ytterligare ett tag, till den 20 april enligt SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM