Björn Gustafsson ”försvann” – tillbaka i två svenska storfilmer

Publicerad 2017-06-10

Under några år var komikern Björn Gustafsson hetast i Sverige.

Sedan ”försvann” han.

– Jag har bott i Los Angeles i, typ, tre år. Spelar just nu in andra säsongen av en amerikansk tv-serie i Toronto, säger Björn, tillbaka i Sverige för roller i två storfilmer.

Han tog hela Sverige med storm som pausunderhållare i Melodifestivalen för nio år sedan. Utsågs till Sveriges roligaste man. Fick en roll i en fransk film som visades på Cannes-festivalen. Och gjorde några roller i svenska filmer, ”Kenny begins”, ”Kronjuvelerna” och ”Cockpit”.

Under senare år har han dock synts ytterst sporadiskt här i Sverige.

Flög in från Toronto

Men nu flög Björn Gustafsson från Toronto till Stockholm bara för att vara med på presskonferensen för Peter Dalles nya komedi ”Lyrro – Ut&Invandrarna”.

– När det begav sig, när tv-serien ”Lorry” och filmen ”Yrrol” kom, var jag ju för ung. Men ”Yrrol”-filmen har jag sedan sett många gånger, kan citera många skämt. Det är jävligt coolt, jag är lyckligt lottad, som nu får kastas in i ett sammanhang där jag får jobba med sådana som har inspirerat mig så mycket.

Från det klassiska Lorry-gänget medverkar förutom regissören Peter Dalle, även Claes Månsson, Suzanne Reuter och Johan Ulveson i filmen. Dessutom även Henrik Dorsin, Nour El Refai och Sanna Sundqvist.

Levt på sparpengar

Varför drog du till USA? Trött på all uppmärksamhet?
– Nej, mer för att jag alltid har inspirerats av amerikaner, sådana som Jim Carrey och Will Ferrell. Det har varit något jag dragits till, att åka till Los Angeles.

Du var med lite grann i komedin ”Spy”. Och i TV3:s ”Parneviks”. Men det kan man väl inte leva på i tre år?
– Jag har ingen familj än, jag bränner inte så mycket pengar. Jag hade sparat pengar från innan som jag kunnat leva på. Och så är tv-serien jag är med i ganska bra betalt.

Tv-serien heter ”People of earth”, är en komediserie som visas på streamingtjänsten TBS och just nu är Björn mitt uppe i inspelningen av andra säsongen.

– Det är en så tråkig spoiler om jag säger vad jag spelar, i fall nu någon kan se den på nätet. Men den utspelas delvis i rymden.

Trist att den inte har visats i Sverige?
– Det rör mig faktiskt inte, men min mamma tycker det är tråkigt.

Spelar i filmen om Astrid Lindgren

Tidigare i år flög han hem till Sverige för en liten roll, som Astrid Lindgrens (1907–2002) make Sture (1898–1952), i ”Unga Astrid”, filmen om författarinnans liv åren 1926–1930.

– Det var snabba ryck, från att sitta i rymddräkt, till att ha 1920-talskläder på sig dagen efter. En liten med betydande roll. Fantastiskt att få jobba med Alba August (som gör huvudrollen) och Pernille (Fischer Christensen, regissören).

Hur ser du på framtiden? USA eller Sverige?
– Världen ligger öppen, jag trivs bra där jag är. Jag är 31 år – men ser bara ut som 30, eller hur? (skratt)

ANNONS