Therese Lindgren: Som någon slags terror

avAgnes Aronsson

YouTube-profilen Therese Lindgren gör polisanmälningar som inte leder någon vart.

Nu vill hon flytta och skaffa skyddad identitet för att slippa trakasserierna.

– Det blir som någon slags terror, säger Therese Lindgren i podden ”Värvet”.

Therese Lindgren, 30, har 772 000 följare på Instagram och ett av Sveriges största YouTube-konton. Men offentligheten har fått oönskade effekter.

– Jag börjar faktiskt snart nå min bristningsgräns, säger hon i podcasten ”Värvet”.

När YouTube-profilen öppnar upp sig om personliga saker i sina sociala medier tar folk det som en inbjudan att uttrycka vad de tycker och tänker om henne, berättar hon i podden.

– Det är extremt påfrestande, och speciellt i kombination med att så många inte riktigt förstår gränsen och kommer hem till mig. Alltså att det plingar på folk varje vecka, inte dagligen nuförtiden, men under många perioder så har det varit dagligen att folk kommer och plingar på. Det blir som någon slags terror, både i den fysiska världen och i den virtuella världen, säger hon i podden.

För ett år sedan berättade Therese Lindgren i en av sina YouTube-videos att det knackade på hennes dörr fem till tio gånger om dagen och att det konstant stod folk vid hennes fönster. Men för att hon ska få skyddad adress krävs stora ansträngningar.

– Man måste ha gjort ganska mycket anmälningar , det är det svaret som jag har fått i alla fall när jag har ringt och pratat med polisen. Det räcker inte att folk är och plingar på min dörr riktigt, säger hon i ”Värvet.

”Det är så obehagligt”

I podcasten berättar hon att personerna som kommer hem till henne i stort sett alltid är barn under femton år, som kommer för att ta bilder. Men det gör det inte mindre jobbigt, tycker hon. Hennes anmälningar har lagts ned, men hon ger inte upp.

– Det som händer är att när jag väl vill söka skyddad identitet så har jag ett cv att visa upp, så jag fortsätter att anmäla, säger hon.

I podden berättar Therese Lindgren att hon kör sin mammas bil, men att någon slängt bajs på den för att de vetat om att bilen ägts av just hennes mamma.

– Och det är så jävla obehagligt. Jag kollar varje morgon om jag har fått däcken uppskurna, för jag vet inte om det är någon människa som vill mig illa. För jag har en historia av att folk vill mig illa, säger hon.

Trots att det har pågått länge har hon inte vant sig, men det har blivit en del av hennes vardag.

– Jag får ju flytta till en annan lägenhet och så måste jag vara supernoga med att inte filma där jag bor och så måste jag skaffa skyddad identitet. Och skaffa en egen bil. Inte köra runt i mammas, och ha den stående i ett låst garage, säger Therese Lindgren i ”Värvet”.

ARTIKELN HANDLAR OM