Sågar innehållet i Hannah & Amandas kosttillskott

Matprofil och deckardrottning ger sig in i tablettbråket

1 av 3
NÖJE

Livsmedelsverket sågade Hanna & Amandas kosttillskott tidigare i veckan.

Nu rasar populära mat-Youtubern Johan Hedberg mot pillren.

– Ni borde fan skämmas, säger han på sin Youtubekanal.

Det fortsätter att storma kring Hannah Widells och Amanda Schulmans ”lyxiga kosttillskott” ”för den aktiva kvinnans behov”.

Nu ger sig den populära mat-Youtubern Johan ”Matgeek” Hedberg in i diskussionen med en analys av vad som finns i tabletterna som han kallar ”vedervärdig skit”.

Bland annat vänder han sig emot macapulver som främst är för kvinnor i klimakteriet, men även resveratrol som kommer från skalet på röda druvor.

– Det finns viss studier som påvisar att det finns vissa fördelar, men då måste du äta två gram om dagen, det är alltså 20 sådana här tabletter om dagen. De har också åtta gånger mer vitamin D3 än dagsbehovet. Det är inte bra att äta överskott av vitaminer. Magnesium är bra mot halsbränna och förstoppning men finns också i fiberrik mat, säger han i ett videoklipp.

”Det är bullshit”

Han vänder sig också emot Hannah och Amandas formulering kring ingrediensen bidrottninggelé ”som bara drottningen i kupan är fin nog att bruka”.

– Det är bullshit, det är inte bara drottningen i kupan som äter bidrottninggelé. Det är ett sekret som utsöndras av arbetarbina, alla larverna äter det för att växa. Om du äter det kommer du också blomma ut från en larv till en fantastisk drottning. GLA, jättenattljusolja, är rikt på omega-6 och är en bra grej, men de går att köpa som rena kapslar, säger han.

Han menar att produkten är ”ganska verkningslös och på tok för dyr.

– Det är två erkänt smarta och duktiga personer som sålt in en skitprodukt. Det gör mig besviken, jag trodde bättre om er. Det är unket, ni borde fan skämmas, säger han.

Sågas av Livsmedelsverket

Nutritionisten Hanna Eneroth på Livsmedelsverket tittade tidigare i veckan på tillskottet säger till Politism att det stora flertalet inte har behov av att äta det.
– Jag ser inte några fördelar med just den här kombinationen för någon riskgrupp, säger hon till sajten.

I veckan har även profiler som Jenny Strömstedt och Sanna Lundell reagerat mot produkten och tongångarna har skruvats upp i sociala medier, det har fått författaren Denise Rudberg att reagera:

”Jag uppfattade inte Jennys krönika som särskilt kritisk(vilket hon iofs har all rätt att vara som journalist) och jag tror heller inte att kosttillskottet skapats för att jävlas med människor. Vi kan väl bara sluta upp med att tro det värsta om varandra? Oavsett kön”, skriver hon på Instagram.

ARTIKELN HANDLAR OM