Martin Stenmarck: ”Var ständigt nya pappor”

Gör föreställning om stökiga uppväxten

1 av 3
NÖJE

Nu berättar Martin Stenmarck om sin stökiga uppväxt.

Elva syskon och ”ständigt nya adresser, pappor och barn”.

– Mamma var slav under sina impulser, säger han i Nyhetsmorgon.

Martin Stenmarck, 44, har tidigare flytt frågor om sin barndom.

Men i höst sätter han upp en hel föreställning om uppväxten som beskriver som att ”åka släde efter en skenande häst”.

– Jag tror att det har med åldern att göra, att man har mognat och kanske kommit till den stunden i livet där man vill ta reda på lite var man är sprungen ur och hur det har påverkat en själv. Här får jag ta det ett steg längre och berätta hela historier, de gamla låtarna får en ny kontext nu, säger han i Nyhetsmorgon.

”Ständigt nya pappor”

Han växte upp med elva syskon och en mamma vars bristande impulskontroll kom i första rummet. Det var ”ständigt nya adresser, pappor och barn”, som han själv uttrycker det.

– Jag är väldigt glad och tacksam för hur mitt liv har blivit men min mamma var slav under sina impulser och tänkte inte på konsekvenserna för oss barn. Vi hade tur att alla vi barn satt kvar i släden. Det var så mycket där vi inte kom i första hand. Kärleksmässigt gjorde vi alltid det men vi flyttade extremt mycket det kunde vara en torsdagkväll vid middagen så kom det: ”på lördag flyttar vi igen”. Man fick aldrig riktigt rotat sig, säger han i Nyhetsmorgon.

Mamman en ”hjältinna”

Hans mamma dog i cancer endast 51 år gammal 2002, och han påpekar att hon aldrig tummade på sin kärlek till barnen, en ”hjältinna som lyckades få 11 ungar att känna sig älskade”. Den stökiga tillvaron gjorde dock att Martin flyttade till sin pappa i Örebro och fick något mer struktur där han inte tvingades byta hem och skola med regelbundna mellanrum.

– Jag har kanske tagit det lugnare än några av de andra syskonen sedan efteråt, säger han i Nyhetsmorgon.

Inför föreställningen har han djupintervjuat sina syskon om deras syn på uppväxten och kokat ihop en gemensam redogörelse.

Föreställningen har premiär i oktober.

ARTIKELN HANDLAR OM