”Matador”-skaparen hyllas i Danmark

Publicerad 2023-01-02

Lise Nørgaard, skaparen av tv-succén "Matador", är död.

Journalisten och författaren blev 105 år.

"Vi tar farväl av en nationalklenod", skriver Danmarks statsminister Mette Frederiksen på Facebook.

Lise Nørgaard, en av Danmarks mest omtyckta kulturpersonligheter, är död. Det uppger hennes familj för den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Nørgaard är i Sverige mest känd som skaparen till den danska succéserien "Matador" som sänts i svensk tv i flera omgångar under årens lopp. Serien skapades mellan 1978 och 1982 och är alltjämt Danmarks mest framgångsrika tv-serie genom tiderna med ett tittarrekord som stod sig i decennier.

Superstjärna i hemlandet

Nørgaard arbetade som journalist och författare. Hon skrev flera böcker och film- och tv-manus, bland annat till serien "Huset på Christianshavn". Det var dock "Matador" som gjorde Nørgaard till dansk superstjärna.

De två sista åren bodde Nørgaard på ett äldreboende, bland annat på grund av dålig syn, men för tidningen Billed Bladet beskrev hon förra året hur bra hon mådde:

– Jag är förvånad över hur bra jag mår. Jag förstår det inte, sa hon och fortsatte:

– Jag är glad och nöjd. Jag tar varje dag som den kommer.

”Matador”.

Hennes nära väninna Lone Kühlmann beskriver hur Nørgaard var aktiv in i det sista:

– Allt engagerade henne. Allt som hände i samhället. Bland annat kriget i Ukraina. Hon var i hela sitt liv väldigt intresserad av Ryssland, säger hon till Danmarks Radio.

Nu hyllas Lise Nørgaard i Danmark.

– Hon var aldrig rädd för att gå i första ledet, skriver Danmarks statsminister Mette Frederiksen på Facebook.

– Med sin vassa penna, okuvliga personlighet och alltid kritiska nyfikenhet har hon bidragit till sin samtid som få andra, skriver hon.

Skildrade Danmark under naziockupationen

Historikern och journalisten Bo Lidegaard framhåller Nørgaards betydelse för den danska självbilden.

– "Matador" har för flera generationer blivit berättelsen om Danmark under ockupationen, säger han till DR och fortsätter:

– Det är en historia som många har starka åsikter om, men Lise Nørgaard skrev serien som alla såg och det är hennes bild av den tiden som satt sig i vårt kollektiva medvetande, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln