Mons Kallentoft

Mons Kallentoft blev kär i sin chef – efter jobbiga skilsmässan

Succéförfattaren om nya boken, nya förhållandet och framtiden

Av: 

Anna & Hans Shimoda

Mons Kallentoft.
Mons Kallentoft.

NÖJE

Bokaktuell och upp över öronen förälskad.

Författaren Mons Kallentoft har inlett en kärleksrelation med Anna-Lena Hernvall som tidigare var chef på hans förlag.

– Det sa nog helklick, säger Kallentoft till Aftonbladet.

Förra året firade Mons Kallentoft 20 år som författare och idag, måndag, släpps ”Olympia” som är den sjunde boken i Zack-serien och den första som han skriver helt själv.

– Jag kände mig ganska färdig med medförfattare efter de första sex böckerna. När pandemin kom satt jag inlåst här på Mallorca med ett hav av tid. Jag kom på idén som jag tyckte var väldigt bra och som jag gärna ville skriva själv. Även om jag tidigare har fått bestämma har det varit ett givande och tagande. Jag kände att jag ville ha kontrollen och det var lite skönt att slippa kompromissa, förklarar Kallentoft över telefon och berättar att han redan satt tänderna i nästa bok.

Du firade nyligen 20 år som författare, det är inte illa pinkat?

– Nej, det är inte illa pinkat. Författare tenderar att komma och gå och många tappar sugen efter ett tag. Det kan vara svårt att komma på nya historier och det är också stenhård konkurrens. Det är sjukt kul att det har funkat så bra i så många år eftersom det är det enda jag har velat göra i livet.

Det privata planet har också varit händelserikt för Kallentofts del. Härom året gick han och hustrun Karolina skilda vägar efter totalt 30 år tillsammans.

– Jag gick under radarn och gjorde ingen grej av det. Men även om det var jättejobbigt var vi överens. Men det är alltid asjobbigt med skilsmässor och jag tror att folk som säger något annat ljuger.

Men nu ler livet mot Kallentoft igen. Anledningen till det stavas Anna-Lena Hernvall som då var chef på förlaget som ger ut hans böcker.

– Jag är jättelycklig. Jag har träffat en ny kvinna och det är helt fantastiskt. Hon var chef på mitt förlag och vi träffades på en middag på Bokmässan för ett och ett halvt åt sedan. Vi hade varandra till bordet och det var sjukt trevligt, nästan alldeles för trevligt. Hon var ju chefen och jag var en ganska betydelsefull författare på förlaget.

Sa det klick direkt?

– Det sa nog helklick, men vi höll det på en väldigt professionell nivå. Sedan tog vi en kaffe i Stockholm och det var också väldigt professionellt, men efter den kaffen kände vi båda två att det höll på att gå åt skogen. Under pandemin satt jag här och hon var ju i Sverige och vi började mejla. Efter kanske 500 mejl insåg vi att vi nog var ganska intresserade av varandra. Men det är svårt, att jag som författare plötsligt säger till chefen att jag är kär henne och så är inte känslorna besvarade… Då hade jag fanimej hoppat från balkongen, haha! Men så var det inte som tur var. Anna-Lena hon tog första flighten hit och därifrån var det.

Anna-Lena slutade på Bonnierförlagen och jobbar nu på ett annat bokförlag. Tvingades hon lämna jobbet på grund av er kärlek?

– Nej, så var det väl inte, men det blev ändå bäst så. I efterhand var det bra att hon hittade ett nytt jobb så snabbt. Författare och förlagsfolk kan vara känsliga människor och jag är inte världens bästa på att hålla huvudet kallt och är inte alltid rationell.

Vad är det bästa med Anna-Lena?

– Åh! Hon är vacker, supersmart och en jättevarm och klok själ som kan se nyktert på mycket i den här världen samtidigt som hon är väldigt inkännande. Hon är helt underbar. Anna-Lena är också beläst och gillar litteratur och vi kan verkligen prata om allt. Jag har alltid gått igång på intelligens.

Hur ser ni på framtiden?

– Hon bor kvar i Sverige och jag bor ju i Palma, så vi åker vi fram och tillbaka. Vi har båda barn och försöker få det att funka med ett distansförhållande så länge de går i skolan, det vore egoistiskt att rycka upp dem när det är så få år kvar. Men det innebär ju mycket längtan och saknad. Är man kär så är man och då vill man vara med den personen. Men vi hade ändå sjuk tur som träffades.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

Hbo Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Spelet bakom Allsång på Skansen

ÄMNEN I ARTIKELN

Mons Kallentoft

Böcker