Louise Edlind: Många som skulle passa som ny ”Saltkråkan”-Malin

 Louise Edlind Friberg.
Louise Edlind Friberg.

Häromdagen kom beskedet att det ska spelas in en ny version av ”Vi på Saltkråkan” 

Louise Edlind, som spelade Malin i kultserien, välkomnar beslutet.

– Sverige består idag av en helt annan befolkning än den som fanns på 60-talet. Den speglar inte riktigt dagens samhälle.


Det är flera generationer som får ett överslag av nostalgiska känslor i kroppen när kultserien ”Vi på Saltkråkan” kommer på tal. En serie som förkroppsligar sommar, sol och saltstänkta bad.

Nu ska SVT göra en ny uppdaterad version av den älskade serien.

– Vi vill göra den till en ännu starkare klassiker, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Louise Edlind som spelar ”Malin” i serien har inte något emot att det kommer en ny version.

– Det är skojigt. Jag har viss förståelse för att man ska göra om ”Saltkråkan” så att den angår även det nya Sverige. Sverige består idag av en helt annan befolkning än den som fanns på 60-talet. Jag kan tänka mig att det är ett resonemang de har haft med sig. Den speglar inte riktigt dagens samhälle, säger Louise Edlind till Aftonbladet.

Idag är ”Malin” 74 år

Edlind har hunnit bli 74 år, men när hon fick höra om SVT:s planer så hajade hon till.

– Min spontana reaktion var ”redan?”. Det jag kan känna är att jag inte fattar att den spelades in på 60-talet. Det känns inte som att det var så länge sedan. Jag känner mig precis som då, men går jag förbi en spegel så känner jag mig inte så, haha!

Louise i ”Vi på Saltkråkan”.
Louise i ”Vi på Saltkråkan”.

Beskedet om att det planeras en ny version av kultserien har mötts av både ris och ros. 

– Det är ganska många yngre som har hört av sig det senaste dygnet och de har varit förskräckta för att de ska göra om den, men jag känner mig inte så fundamentalistisk när det gäller ”Saltkråkan”.

Minns inspelningen med glädje

Vad minns du bäst från inspelningarna?

– Jag minns det bara som en enda lång räcka av skojiga somrar. Dessutom blev jag vuxen under den perioden, det var första gången jag jobbade med vuxna människor. Vi höll på i fem år och det var en viktig period i livet. Första sommaren var kanske den roligaste för jag fattade aldrig hur stort det skulle bli. Jag tyckte mest det var roligt att ha fått ett sommarjobb och jag kom mycket bra överens med Torsten Lilliecrona som spelade Farbror Melker. 

Blir du fortfarande igenkänd?

– Oh, ja. Det är konstigt, men det finns naturligtvis någonting som är detsamma, det är väl rösten och hur jag pratar. Igår gick jag in i en brödbod och då var det en som frågade om jag var Malin och hon hade inte hört att det skulle komma en nya ”Saltkråkan”.

Är det någon du skulle vilja se som ”Malin” i nya versionen?

– Nej, det är det inte. Jag känner inte riktigt till den unga kategorin skådespelare, men det finns naturligtvis många som skulle passa.

Gjorde återbesök på ön nyligen

Har du någon kontakt med de andra i ”Saltkråkan”?

– Nja, jag har träffat Stephen Lindholm som spelar Pelle och härom året var jag ute på Norröra och då var mina kamrater, flickorna Teddy och Freddy med. Den jag har haft mest koll på är Maria Johansson som spelar Tjorven och som hamnade i samma bransch som jag, men hon har lämnat ”Saltkråkan” bakom sig helt och hållet och det är ingen hemlighet. Men det var hon och Båtsman som var ”Saltkråkan”, vi andra fanns där runt omkring.

Publisert:

LÄS VIDARE