Isabel Adrian om tiden efter rånet: Tagit jägarexamen
”Vill känna mig stark inombords”
Publicerad 2020-11-06
Isabel Adrian utsattes för ett grovt rån 2018.
För att bearbeta traumat har hon bland annat gått i terapi och tagit jägarexamen.
– Det handlar om att jag måste komma över rädslan för skjutvapen som fanns med när jag blev rånad, säger hon.
I februari 2018 rånades Isabel Adrian, 43, brutalt i ett garage på Södermalm i Stockholm. Hon blev av med smycken och en klocka för närmare en miljon. Men framförallt lämnades hon med en traumatisk upplevelse som hon bearbetar än i dag. Hon berättar att hon gått i terapi.
– Jag gick en behandling för posttraumatiskt stressyndrom, men jag vet inte om den hjälpte någonting. Men det har varit väldigt bra att ha någon att prata med så klart.
”Rättegången tuffare än rånet”
Som offentlig person kände hon till en början att det var svårt att prata eftersom hon befann sig i en ”rättslig process under sekretess”. Hon bestämde sig i stället för att gå under jorden.
– För mig var det lättare att bara gömma mig. Under många månader hade jag livvakter, och sen var det rättegång. Rättegången var nästan tuffare än vad själva rånet var.
I rättssalen upplevde hon att hon lite ”skulle skylla sig själv” för det som hade hänt.
– De tog upp artiklar där de visade vårt hus på Söder, och sen var det bilder från röda mattan. De sa i princip: ”Du har ju sagt var du är, vad du gör och vad du äger”, berättar hon.
– Det tog jättehårt på mig och jag var jätteledsen väldigt länge. Jag kände att jag var tittad på som ett djur i en bur.
Tagit jägarexamen
För att försöka komma över händelsen har hon tagit jägarexamen och med det fått vapenlicens.
– Det är inte för att jag ska försvara mig mot folk, utan det är för att jag vill känna mig stark inombords. Det handlar om att jag måste komma över rädslan för skjutvapen som fanns med när jag blev rånad, berättar hon.
I dag är hon inte så rädd längre säger hon.
– Jag känner inte att jag kan vara rädd, jag tillåter mig inte att vara det. Då förstör jag bara för mig själv liksom.
Nuförtiden håller hon sig mest hemma, det gjorde hon redan innan coronaviruset slog till.
– Om jag var folkskygg förut så är jag det gånger tio nu. Jag går inte på restaurang och jag går helst inte på offentliga platser alls nu. Jag tycker det är jobbigt att prata med folk, eller om någon kommer emot mig hastigt. Jag vill gärna ha koll och vara i kontrollerade miljöer.
Trotsade rädslan
En stor seger för henne var att ställa sig på scenen igen och leda ”Diabetesgalan” 2019.
– För mig var det det största jag gjort för jag kom över en jättestor grej inombords. Det var en stor grej att våga stå på en scen live med så många människor. Jag gjorde det för jag måste våga hoppa upp på hästen igen och jag är jätteglad att jag gjorde det.