Ulla, 74, får inte köpa ensambiljett till ”Allsång på Skansen”

”Så ledsen och besviken” ● Skansen: Svår balansgång

Ulla Anderssons, 74, stora sommarnöje är att gå på ”Allsång på Skansen”.

Nu hindras hon – för att hon är ensam.

– Jag blev så arg, upprörd och ledsen, säger hon.

Ulla Andersson är pensionär och änka sedan flera år tillbaka. Hon berättar för Aftonbladet att hon inte har råd att göra mycket på somrarna.

– Det jag gör är att jag köper ett årskort på Skansen och på tisdagarna går på ”Allsång på Skansen”, det har alltid varit mitt sommarnöje. Förra året var det ingenting på grund av pandemin och man har suttit hemma och klättrat på väggarna. Sedan blev jag jätteglad när jag fick höra att man i år kunde ha publik på allsången.

”Inte klokt”

Men när hon försökte boka biljett gick det inte. När hon tog kontakt med Skansen fick hon höra att hon var tvungen att boka två biljetter, då stolarna kommer att vara placerade i grupper framför scenen.

– Jag blev så arg, upprörd och ledsen. Jag sa att ”är det bara jag som är ensam och vill gå på allsången”? Det här är inte klokt. Kan de inte åtminstone göra en rad med enskilda stolar för oss som är ensamma och så får det väl vara först till kvarn då? Det här innebär att jag inte kan gå en enda gång i sommar.

Ulla Andersson får inte gå ensam för att se Sanna Nielsen leda ”Allsång på Skansen” i sommar.
Ulla Andersson får inte gå ensam för att se Sanna Nielsen leda ”Allsång på Skansen” i sommar.

Hon fortsätter:

– Jag tycker det är så dåligt av Skansen. De hade kunnat lösa det här på ett smidigare sätt. Hur ska jag göra, ska jag annonsera efter någon annan ensam som har råd och vill gå? Jag är så ledsen och besviken och känner att min sommar är förstörd.

”Diskriminerande”

Ulla Andersson vill heller inte behöva be sina vänner om att slösa pengar på biljetter bara för att hon ska kunna gå.

– Jag tycker faktiskt att det är diskriminerade och det känns ännu jobbigare då att vara ensam när man nu dessutom ska hindras från att göra grejer. Det är redan lite känsligt det här med att vara ensam ändå och leva själv och det är mycket som handlar om par hela tiden. Och så försöker man vara lite duktig och aktivera sig ändå. Och så får man höra det här.

Skansen: ”Jättesvår avvägning”

Aftonbladet har varit i kontakt med SVT som sänder ”Allsång på Skansen”, som hänvisar direkt till Skansen som ansvarar för publiken.

Lisa Larsson, strategisk kommunikatör på Skansen, säger att de har tittat på flera sätt att försöka hantera taket på 500 personer i publiken på bästa sätt.

– Det här har varit en jättesvår avvägning. Framför allt förstår och respekterar vi hennes upplevelse och känslor. Det var varit en svår balansgång att försöka ordna ett covid-säkert ”Allsång på Skansen” i år för så många som möjligt att ta del av, säger hon.

”Försöker optimera”

De bestämde då sig för att sälja biljetterna till sällskap om två, fyra, sex eller åtta personer.

– Vi har fått jobba mycket med just placeringen av stolar framför scenen. För att försöka optimera det och kunna släppa in så många som möjligt men ändå säkerställa att det är mer än en meter mellan stolarna åt alla håll så landade vi i lösningen att vi måste placera stolar i grupper.

Rent tekniskt skulle en som vill gå själv kunna gå med en annan som vill gå själv, och så bokar de två biljetter? Då är det ju inte samma sällskap ändå?

– Rent tekniskt kan man göra det, vi kommer inte kunna göra den kontrollen för alla besökare eller ifrågasätta sällskap, men det återgår till det individuella ansvaret att vi ska hålla avstånd, följa restriktioner och hålla oss till de i vår närmaste krets i läget vi befinner oss i, säger Lisa Larsson och fortsätter:

– Skansen hade inget hellre velat än att vi kunde ha ett ”Allsång på Skansen” precis som vanligt för alla och många, men nu går inte det när vi har det här taket på 500 personer.


Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE