Publicerad:
Uppdaterad:

Ställde in firandet: Samlar in pengar till corona-krisfonden

Sarah Dawn Finer och Fredrik Robertsson låter förmögna gäster bidra: ”De är tillräckligt rika”

Av: Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Sarah Dawn Finer och Fredrik Robertsson ordnar gala till förmån för Musikerförbundets krisfond.

Istället för födelsedagsfest valde modeikonen att ställa till med coronasäkrad minibaluns för sina rika vänner och bekanta.

– Under mina år som pr- och eventmänniska har jag fått så många artister att spela gratis för att samla in pengar, nu kände jag att det var dags att göra något tillbaka för alla tekniker, scenarbetare och musiker som i alla år har ställt upp för mig, säger Robertsson.

Med Sarah Dawn Finer som konferencier och bland annat Rebecca & Fiona, Shima Niavarani, The Mamas och Elliphant på scenen hoppas mode- och eventprofilen Fredrik Robertsson att det som blev ett inställt födelsedagsfirande i stället ska innebära tillskott i kassan för Musikerförbundets krisfond.

– Jag hörde en artist som berättade att hon hade fått frågan om att sjunga gratis på en välgörenhetsgrej och då slog det mig. Under mina år som pr- och eventmänniska har jag fått så många artister att spela gratis för att samla in pengar, nu kände jag att det var dags att göra något tillbaka för alla tekniker, scenarbetare och musiker som i alla år har ställt upp för mig, säger han.

Fredrik Robertsson och Sarah Dawn Finer på Vasateatern i Stockholm
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD/AFTONBLADET
Fredrik Robertsson och Sarah Dawn Finer på Vasateatern i Stockholm

”Vissa har redan skänkt 30 000”

Resultatet blev en exklusiv minigala på Vasateatern i Stockholm. 45 personer i publiken, utspridda med en meters avstånd. Galan kommer att filmas och göras tillgänglig online och de medverkande artisterna kommer också att uppmana sina följare i sociala medier att bidra med pengar till coronafonden.

Men framför allt hoppas Fredrik Robertsson, som också är jämlikhetsambassadör för Absolut vodka och har fått sin uppdragsgivare att sponsra tillställningen, att de närvarande gästerna ska öppna upp plånboken.

– Det är en blandning av entreprenörer, artister, skådespelare. Det kan dyka upp en kunglighet. Lite bloggare och influencers. De är alla vänner till mig. Eftersom det är min födelsedag så har jag sagt att jag inte vill ha gåvor utan att alla istället ska bidra till det här. Vissa företag har redan skänkt 20–30 000 och andra ikväll kommer säkert svisha två, fem, tiotusen. Mitt mål är i alla fall att vi ska få in en kvarts miljon kronor.

Så det är inte tittare hemma som ska skänka utan i första hand de som är på plats?

– Ja, de är tillräckligt rika, säger Fredrik Robertsson och skrattar.

– Men sen hoppas vi att spridningen i sociala medier och att tidningarna skriver om det också kan innebära att fler förstår att det går att skänka pengar till den här krisfonden.

45 arbetstillfällen

Fredrik understryker också att alla som arbetar med galan får betalt för att göra det.

– Det är omkring 45 arbetstillfällen, så det känns bra.

För Sarah Dawn Finer var det självklart att ställa upp och det var också hon som föreslog just Musikerförbundets krisfond som mottagare av det som samlas in.

– Det är enda fonden som tekniker, stagehands, teknikleverantörer, underleverantörer, musiker som inte har aktiebolag, ens har kunnat ta del av. Men just nu är pengarna i fonden i princip slut så vi hoppas kunna hjälpa till att fylla på. Kan några till få bidrag ur den fonden så är det bättre än ingenting, säger hon.

– 800 av de 1350 som sökt krisfondens stöd behöver fortfarande nås av stöd. Så fort det kommer in till fonden så betalas de ut löpande till sökande som ännu inte fått stöd.

Galan, som äger rum i Stockholm på torsdagskvällen, kommer att filmas och publiceras online de närmaste dagarna. På scenen står också Mariette, Vera Hotsauce, Julia Frej, Oscar Zia, Patrik Jean och Nadja Sellrup. Mer information om Musikerförbundets krisfond finns på deras sajt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN