Paolo Roberto gripen för sexköp

Utredningen mot Paolo Roberto läggs ner

Den prostituerade kvinnan har inte kunnat förhöras – Advokaten: ”Skönt för honom att få lägga det här bakom sig”

Av: 

Torbjörn Ek

NÖJE

Förundersökningen om oaktsam våldtäkt läggs ner – för att den prostituerade kvinnan inte har kunnat förhöras.

I stället får Paolo Roberto ett strafföreläggande och böter för sexköp.

– Det är väl ganska skönt för honom att få lägga det här bakom sig och det var ganska väntat också, säger hans advokat Thomas Martinson.

Kvinnan som Paolo Roberto, 51, köpte sex av i början av maj har inte kunnat förhöras. Därför läggs förundersökningen om en misstänkt oaktsam våldtäkt ner, meddelar åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Istället har åklagaren utfärdat ett strafföreläggande för det sexköp som Paolo Roberto erkänt.

– Vi har försökt komma i kontakt med den här målsägande för i ett våldtäktsärende så måste vi ha kvinnans berättelse för att jag objektivt ska kunna utreda om något har skett mot hennes vilja. Vi har försökt nå den här kvinnan, både vi och hennes målsägarbiträde. Hon är rumänsk medborgare så vi har även försökt via rumänska myndigheter, men nu är det min bedömning att vi inte kommer längre, säger Paulina Brandberg som varit förundersökningsledare i ärendet.

Paolo Roberto har aldrig varit delgiven misstanke för oaktsam våldtäkt, men förundersökningen inleddes efter den intervju med ”TV4 Nyheterna” där den förra programledaren och träningsprofilen spekulerade i att kvinnan han köpt sex av kunde vara offer för människohandel. I intervjun beskrev han sin handling som ”smutsig” och ombads att utveckla sitt svar:

– Att man köper en annan kvinnas kropp. Säkert någon som är dit-tvingad. Hon är ju inte där för att det är jättetrevligt, sa han i intervjun.

15 500 i böter

När kvinnan hördes, i anslutning till att Paolo Roberto greps, före intervjun med TV4, fanns inget som tydde på att brottet var något annat än ett sexköp.

– Så i det förhöret fick hon frågor om hon sålt sexuella tjänster, vilken typ av sexuella tjänster och om betalningen. Men för att utreda ett våldtäktsärende måste man gå djupare in i själva händelseförloppet och om det varit så att hon blivit utsatt för nånting mot sin vilja. Det fanns då inget som tydde på det och därför fick hon inte såna frågor då, säger kammaråklagare Brandberg.

Eftersom varken hon eller kvinnans målsägarbiträde har lyckats få tag i kvinnan för att kunna höra hennes version har förundersökningen om oaktsam våldtäkt nu lagts ner. Istället får Paolo Roberto dagsböter på totalt 15 500 kronor.

– Det är 50 dagsböter, det är standard när det gäller sexköp. Totalt blir det 15 500 kronor, säger Paulina Brandberg.

Aftonbladet har utan framgång sökt Paolo Roberto. Hans advokat Thomas Martinson har varit i kontakt med sin klient under fredagen och säger till Aftonbladet:

– Det är väl ganska skönt för honom att få lägga det här bakom sig och det var ganska väntat också, det var inga revolutionerande saker.

Är du förvånad över att förundersökningen inte lagts ner tidigare?

– Jag tror att det här beslutet hade kunnat komma tidigare, det tror jag, säger Martinson.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger till bra priser!

Extern länk från Ellos

Gå till butiken

Publisert:

LÄS VIDARE

Elin Härkönen berättar om relationen med Paolo Roberto

ÄMNEN I ARTIKELN

Paolo Roberto gripen för sexköp

Paolo Roberto

Sexhandel