Komikerduon vann ”Alla mot alla” efter finaldrama: ”Var som tortyr”

Efter en rafflande final stod det klart.

Josefin Johansson och Jesper Rönndahl vinner femte säsongen av ”Alla mot alla”.

– Det var som tortyr, säger Josefin Johansson, 39 efter segern som bärgades i sista frågan.

Finalen mot Micke Tornving och Gry Forssell avgjordes i två avsnitt som sändes på onsdagen och torsdagen. Det blev en pärs in i sista frågan, där tv-profilerna Josefin Johansson, 39, och Jesper Rönndahl, 41, till slut tog hem segern.

– Det var med skräckblandad förtjusning vi gjorde det här. Det var en pärs i två långa avsnitt och det var så jämnt – det var ju som att någon utförde tortyr på mig. När det när var över så kände jag mest att ”äntligen får jag gå hem”, säger Josefin Johansson.

Josefin Johansson och Jesper Rönndahl firar.
Josefin Johansson och Jesper Rönndahl firar.

Hon menar att det lika gärna kunnat vara Tornving och Forsell som gått hem med segern i femte säsongen av Fredrik Wikingsson och Filip Hammars kunskapskamp på Kanal 5.

– Jag tycker att det var kris och panik. Det var så otroligt jämnt. Jag har ingenting emot att tävla, jag tycker det är roligt, och jag tycker att det är kul att få frågor och sådär, men man hade väl inte behövt räkna poäng? Kunde man inte bara gå vidare till nästa fråga? Säger hon.

– När jag då vet att det finns ett resultat och att det står någonting på spel så blir det helt plötsligt på liv och död. Det är inga känslor jag riktigt har annars.

Finalmotståndarna Mikael Tornving och Gry Forssell.
Finalmotståndarna Mikael Tornving och Gry Forssell.

Vana vid press

Mångsysslaren Josefin Johansson, som bland annat har författare, sångare, och programledare på sitt cv, tror att duons bakgrund som ståuppkomiker kan ha varit till hjälp i tävlingsdramatiken.

– Vi har blivit vana att agera under press i ståupp-svängen. Micke och Gry är exakt lika duktiga på det, men jag tror att vi är vana vid att det är upp till oss och då måste man hela tiden lösa uppgiften.

Programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.
Programledarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson.

Lagkamraten Jesper Rönndahl byggde också upp sin tävlingsinstinkt under programmets gång.

– Det känns svinroligt, säger han efter segern.

– Jag gick in i det lite som en rolig grej men efter hand som det gick bättre så blev det bara mer och mer på allvar. I slutet, eftersom det blev så fruktansvärt spännande, så var jag ett vrak. Så anfådd som man kan bli om man varit nervös för länge. Det är en speciell typ av utmattning.

Vann ”På spåret”

Det är inte första gången de vinner i frågeprogram på tv. Jesper Rönndahl vann SVT:s ”På spåret” säsongerna 2014-2015 och 2015-2016 tillsammans med Elisabeth Höglund. Josefin Johansson Johar Bendjelloul tog hem titeln säsongen 2017-2018.

– Jag rankar detta lika högt. Här är det så himla många frågor och så många fler tävlande och pågår under så lång tid, så det är verkligen en showdown, säger Rönndahl.

– Det som är bra är att jag och ”Jossan” kan så olika saker. Hon har en otrolig hjärna för saker som man tänker att man aldrig behöver komma ihåg. Hon lägger saker som tillverkare av ringklockor på minnet. Det är helt otroligt.

Josefin Johansson:

– I ”På spåret” är det mycket enklare för då kan man plugga huvudstäder och gå igenom vilka de amerikanska delstaterna nu är. Här får man hoppas att man kollade på Youtube just den dan de frågar om.

”På spåret”, ”Alla mot alla” – vad ska ni vinna nästa gång?

– Det är synd att inte ”Jeopardy” finns kvar. Det hade varit jätteroligt att vara med i. De får plocka upp det igen. Och ”Vem vet mest” har väl också lagt ner? Säger Jesper Rönndahl.

Vinnarna är också sugna på att själva leda ett frågesportprogram.

– Frågan är om det finns mer att vinna eller om vi själva måste leda ett program nu för att kunna utsätta andra för det som vi blivit utsatta för, säger Josefin Johansson.

– En frågesport eller gameshow kanske. Vi älskar kunskap och tycker att det är kul, dels att lära sig men också att utbilda andra.

Hur firar ni segern?

– Det krockar ju med Eurovision så vi får se vad det blir, men lite bubbel på Facetime kommer vi nog att unna oss, säger Josefin Johansson.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE