Polisen svarar Bert Karlsson efter uttalande om sexköp: ”Lämna stenåldern”

Simon Häggström: Prostitution är världens äldsta förtryck

Bert Karlssons uttalande om sexköp kritiseras.
Bert Karlssons uttalande om sexköp kritiseras.

Bert Karlsson tycker att det ska vara lagligt att köpa sex.

Skivbolagsmogulens åsikter får polisen Simon Häggström att rasa.

– Bert Karlsson måste lämna stenåldern, säger Häggström.

Bert Karlsson, 75, tycker att det ska vara lagligt att köpa sex, något som har fått Simon Häggström, 39, polisinspektör vid Norrmalmspolisen som är specialiserad på människohandel och prostitution, att reagera starkt.

Till Aftonbladet säger skivbolagsmogulen att han inte förstår hur det kan vara lagligt att sälja sex när det är olagligt att köpa.

– Det är ju så idiotiskt att det inte finns på kartan. Antingen är det förbjudet helt, det kan inte vara som det är nu, fritt för personen att sälja men den som köper åker dit.

Simon Häggström, polisinspektör vid Norrmalmspolisen som är specialiserad på människohandel och prostitution.
Simon Häggström, polisinspektör vid Norrmalmspolisen som är specialiserad på människohandel och prostitution.

Häggström menar att det är nödvändigt att inte kriminalisera den säljande parten för att nå fram till människor som befinner sig i prostitution.

– Det här är ett resultat av åratal av forskning och operativa erfarenheter där vi ser samma sak – de som hamnar i prostitution har inte haft det som någon barndomsdröm. Det är ingen rockstjärnedröm utan man hamnar där av en anledning. Det är missbruk, fattigdom, psykisk ohälsa eller en historik av sexuella övergrepp, och ofta en kombination.

– Det handlar inte om en slags liberal syn på sexhandel, utan de som säljer sex är bland de mest utsatta i samhället. Det är så mycket skuld, skam och rädsla. För att socialtjänst lättare ska nå fram med stödåtgärder så har vi valt att inte kriminalisera den säljande parten. Vi hade inte kunnat nå fram till de som säljer sex om de riskerade att bli dömda för brott.

”Världens äldsta yrke”

Bert Karlsson håller med Häggström om att det finns kvinnor som utnyttjas och tycker att polisens fokus borde ligga mer i att hitta hallickar.

– Sätt åt de som utnyttjar tjejer, det är ju en helt annan fråga. Den som tvingar någon ska naturligtvis åka dit. Hallickarna är de vi ska sätta åt hårdast. Men om man frivilligt agerar tycker jag inte att man ska lägga sig i. Det är världens äldsta yrke, det kommer aldrig göras något åt det, säger han.

Häggström ser inte att prostitutionens långa historia rättfärdigar dess förekomst.

– Prostitution är inte världens äldsta yrke, hur mycket Bert Karlsson än tror det. Prostitution är världens äldsta förtryck. Bara för att det funnits länge betyder det inte att det är sunt för samhället.

Han ser också att polisen visst fokuserar på att hitta människohandlare eftersom arbetet sker från flera fronter.

– Det är tydligt att Bert Karlsson inte har någon koll på hur vi arbetar i de här frågorna. Vi har faktiskt förmågan att hålla två bollar i luften samtidigt. Man måste jobba mot hallickar och människohandlare också, vi har människohandelsgrupper i fem av sju polisregioner i landet.

Simon Häggström.
Simon Häggström.

Män som utnyttjar kvinnor

Bert Karlsson säger att det inte stämmer att alla kvinnor som säljer sex är i en utsatt position.

– Det håller inte. Titta på hela Östermalm och de prostituerade där på alla gamla gubbar, 20-åringar som väntar på att männen ska dö. Vad är det för skillnad?

– Vad är gränsdragningarna för någon som får ihop det med en 80-åring på Östermalm. Jag tror inte det är mer där, men jag tror att det är väldigt vanligt. Att man låtsas att man är ihop med någon, golddiggers till tusen.

Simon Häggström känner inte igen den bilden som Bert Karlsson målar upp om sexhandeln på Östermalm.

– Bert Karlsson måste lämna stenåldern. För det första så existerar det inga kvinnor som säljer sex för att skinna äldre män, vi möter inte dem och de finns inte. Det är inte kvinnor som utnyttjar män, det är män som utnyttjar kvinnor, säger han och tillägger:

– Om det är något vi vet gällande sexköpare så är det att den gemensamma nämnaren är att de är män. I övrigt kan de vara svarta, vita, långa, korta, kändisar, okända, miljardärer eller inte och hemlösa. De finns i alla samhällsklasser och i alla yrken. Jag skulle vilja veta vad Bert Karlsson har för källa för sina påståenden.

Däremot, menar Häggström, utnyttjar äldre, rika män unga kvinnor i sugardejtingsammanhang.

– Männen kallar det sugardejting för att komma undan med sina övergrepp. Vi har så många ärenden om män som begår övergrepp och kallar det för lyxdejting. Det är ett jätteproblem och det är unga tjejer som får sina liv sönderslagna, säger han.

De senaste veckorna har det pågått en debatt kring sexköp efter att Paolo Roberto, 52, talat öppet i flera podcaster om när han åkte fast förra året.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE