Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldt får egen talkshow i SVT

Tar över när Skavlan blir föräldraledig – Prins Daniel är drömgästen

Av: 

Torbjörn Ek

Carina Bergfeldt.
Carina Bergfeldt.

NÖJE

Carina Bergfeldt får en egen talkshow på SVT.

När Skavlan är föräldraledig efter årsskiftet fylls hålet i tablån av den tidigare Aftonbladet-medarbetaren.

– Skavlan är en av dem som har föreslagit mig, vilket är väldigt roligt, säger hon.

Hon har uppmärksammats och hyllats för sina rapporter från USA som SVT:s korrespondent Nu får den tidigare Aftonbladet-medarbetaren Carina Bergfeldt, 40, en egen talkshow i SVT på fredagskvällar på bästa sändningstid. Hon kommer att fylla utrymmet efter Fredrik Skavlan, 54, vars talkshow ”Skavlan” tar uppehåll medan programledaren är föräldraledig.

– Men de har varit väldigt bra från SVT, de har varit tydliga med att jag inte ska vara Skavlans vikarie: ”Du får en egen talkshow. Vad vill du ha för inredning? Vill du ha ett husband? Glöm Skavlan nu, vad vill du ha i ditt program?” Det är svindlande roligt, säger Carina Bergfeldt när Aftonbladet når henne över telefon.

Provfilmade

Tidigare i år har hon provfilmat för talkshowen som nu blir verklighet.

– Skavlan är en av dem som har föreslagit mig, vilket är väldigt roligt och det är hans produktionsbolag som producerar programmet.

Hon är tillbaka i USA efter att ha varit föräldraledig sedan början av året. Från oktober kommer hon återigen att rapportera om valet i USA för SVT:s räkning. Och samtidigt pågår planeringen inför den egna talkshowen som ska ha premiär i januari och sändas fredagar 21.00. Något namn har programmet ännu inte fått.

– Vi håller på och spånar. Generellt har män ofta haft sitt efternamn, medan kvinnor haft förnamnen. Vi har ”Renées brygga” och ”Babben”, ”Helenius hörna” och ”Skavlan”. Ur ett rent feministiskt perspektiv, att man inte ska ha förnamnet på kvinnor, så borde den heta ”Bergfeldt” men vi har inte riktigt landat, säger hon.

Galet nyfiken på prins Daniel

Hon vill ha en blandning av kända och okända gäster, med fokus på deras historia. Och Carina Bergfeldt har en tydlig drömgäst till första säsongen.

– Jag återkommer hela tiden till prins Daniel. Han har aldrig nånsin ställt upp i en sån intervju och jag har känt ända sedan jag bevakade bröllopet och han höll sitt tal att han har så mycket att säga, men har valt att ställa sig i bakgrunden. Det gör mig galet nyfiken på honom.

Hur mycket press känner du inför att göra en egen talkshow?

– Skojar du? Jag kommer in direkt efter ”På spåret” som har 2,4 miljoner tittare och SVT vill ju så klart säkert att minst 1,5 miljoner ska stanna kvar. Det är onekligen kniven mot strupen. Men det var det ju att bli USA-korre också och kastas rakt in något helt nytt. Så jag fortsätter att störtdyka utan att veta var jag landar, säger Carina Bergfeldt med ett skratt.

Mellan åren 2006 och 2016 arbetade Carina Bergfeldt som reporter på Aftonbladet och belönades med Stora journalistpriset 2012 för sin bevakning av terroristattacken på Utøya. 2016 till 2020 var hon SVT:s USA-korrespondent och har två gånger nominerats till tv-priset Kristallen som årets tv-personlighet. 2018 blev hon hedersdoktor vid Umeå universitet. Carina Bergfeldt är gift med danska tv-journalisten Jesper Zolck och i februari blev paret föräldrar för första gången.

ANNONS

Idag är det Mumindagen - fira det genom att köpa muggen ABC hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Fick ett mystiskt samtal från SVT...”

ÄMNEN I ARTIKELN

Carina Bergfeldt

SVT, Sveriges Television