Jonatan Unge om sitt amfetaminmissbruk: ”Det blev för mycket”

Berättar om vändningen i podcasten ”Drogerna”

Publicerad 2020-09-17

Till en början använde han bara amfetamin vid enstaka tillfällen.

Men till slut gick missbruket så långt att komikern Jonatan Unge tog drogen dagligen.

– Jag umgicks bara med de som satt och knarkade hela tiden, säger han i podcasten ”Drogerna”.

Jonatan Unge.

Jonatan Unge, komiker och son till profilerade journalisten Cecilia Hagen, har en dotter med skådespelaren Sissela Benn och exparet har under sommaren haft en humorserie på Sveriges Radio som heter ”Skärvor av ett äktenskap”.

I podcasten ”Drogerna”, som går att lyssna på från i dag torsdag, berättar Jonatan Unge öppet om sitt missbruk som eskalerade och till slut var något han använde på daglig basis.

– Alla höll på med droger och en var verkligen amfetaminfrälst och vi blev kompisar. Vi sågs sent en kväll hemma hos honom på Söder, jag sa att jag var trött och han frågade om jag ville ha amfetamin. Jag minns att jag blev så jävla pigg, inte alls stissig eller uppe i varv utan bara så himla pigg, all trötthet försvann. Det var helt fantastiskt, säger Jonatan Unge i podcasten.

Cecilia Hagen och sonen Jonatan Unge tävlade tillsammans i På spåret.

”Det blev för mycket”

Till en början var det en utpräglad festdrog, men långsamt började Unge använda drogen på daglig basis.

– Jag höll på mycket med tv-spel och när man varit uppe hela natten och solen kommer, det kan man tycka är härligt när man kört alkohol och festat, men fan vad hemskt det är.

Komikern blev snabbt fast i sitt missbruk och det hela gick över styr.

– Det blev för mycket. Det gick ut över andra sociala sammanhang och jag umgicks bara med de som satt och knarkade hela tiden. Man höll bara på med det.

”Gudskelov är vi konflikträdda”

Jonatan Unge minns speciellt en gång när hans pappa, journalisten Ingemar Unge, knackade på dörren hemma hos honom.

– Jag hade varit uppe och kört i alla fall ett dygn och solen gassar och man ville bara försvinna från världen. Då ringer det på dörren och då står min pappa utanför och vi ska bygga en hylla tillsammans. Det var bland det värsta jag varit med om i hela mitt liv. Förutom skammen så var det så jobbigt att stå i det gassande solljuset och slipa och måla samtidigt som jag fumlade och tappade grejer. Han fattade att något var fel, men gudskelov är vi konflikträdda i vår familj.

Till slut insåg Unges bror att det var något som inte stod rätt till.

– Jag minns att min bror tog mig åt sidan och sa att något var fel. Jag sa vad det var och han blev jättesur. Han har själv erfarenhet av droger och han sa att om jag fortsätter så blir jag som ett spöke, du kommer gå omkring som en skuggvarelse. Då skärpte jag till mig och slutade, säger Unge i podcasten.

Aftonbladet Nöje har sökt Jonatan Unge för en kommentar.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln