”Kojak”-stjärnan död

Kevin Dobson blev 77 – hade roller i ”Våra bästa år”, ”Glamour” och ”Knots landing”

Kevin Dobson som Bobby Crocker i ”Kojak”.
Kevin Dobson som Bobby Crocker i ”Kojak”.

Kevin Dobson är död.

Skådespelaren, som slog igenom i ”Kojak” har också haft återkommande roller i flera av USA:s största såpor.

Han blev 77 år gammal.

Det är Förenade veteranrådet i San Joaquin County, en förening för amerikanska krigsveteraner där Kevin Dobson var engagerad, som går ut på Facebook och berättar om skådespelarens död. Krigsveteranerna skriver att dödsorsaken är ”medicinska komplikationer”, utan att specificera närmare.

Före skådespelarkarriären arbetade Kevin Dobson som bromsare och konduktör på järnvägen mellan New York City och Long Island och han hade också en karriär som basebollspelare, skriver USA Today. Det stora genombrottet som skådespelare kom med 70-talssuccén ”Kojak” där Kevin Dobson spelade polisen Bobby Crocker, den yngre assistenten till Telly Savalas huvudroll Theo Kojak i totalt 117 avsnitt mellan 1973 och 1978.

Sedan dess har Dobson gjort roller i mängder av filmer och tv-serier och i USA är han kanske ännu mer känd för sin roll i ”Knots landing”. Tv-serien, som var en spinoff från ”Dallas” blev i USA ännu populärare än evighetssåpan om familjen Ewing och Kevin Dobson spelade rollen som Mack MacKenzie i 291 avsnitt. För den rollen belönades han också med fem Soap opera digest-priser.

Kevin Dobson blev 77 år.
Kevin Dobson blev 77 år.

”Älskvärd och öppensinnad”

Kevin Dobsons motspelare i ”Knots landing” Paul Carafotes sörjer sin vän:

”Kevin Dobson, en stor och givmild skådespelare har gått bort. Jag minns honom för hans vänskap, en älskvärd, öppensinnad skådespelare som kunde förstärka scener. Vi hade roligt”, skriver han på Twitter.

Mellan 1996 och 1997 spelade Dobson med i deckarserien ”F/X” och han hade också återkommande roller i två andra av USA:s största såpor, först ”Glamour” åren 2006 till 2007 som domare Devin Owens och därefter i ”Våra värsta år” 2008 i rollen som Mickey Horton. På senare år har han också haft gästroller i ”CSI”, ”Hawaii Five-0”, ”House of lies” och ”Anger management”. Dobsons senaste roll gjorde han i den kommande tv-serien ”12 to midnight” som ska ha premiär i USA nästa år.

Kevin Dobson sörjs närmast av sin fru producenten Susan Dobson, som han varit gift med i över 50 år efter att de gifte sig 1968, parets tre barn Mariah, Patrick och Sean och fem barnbarn. Kevin Dobson blev 77 år.

Publisert:

LÄS VIDARE