Simon J Berger om ofrivilliga barnlösheten: ”Vi längtade så”

Berättar i Sommar i P1 – sökte hjälp i Finland, Island och Danmark: ”Hade en kvart på mig för att lämna ett färskt sädesprov”

Simon J Berger och sambon Kajsa sökte hjälp i både Sverige och utomlands.

I ”Sommar i P1” berättar skådespelaren om vad han beskriver som ”föräldrablivandets extremsportsvariant”.

– Jag trängde mig ut och kastade mig i en taxi till kliniken där jag hade en kvart på mig för att lämna ett färskt sädesprov i en kopp och sen flänga tillbaka, säger han.

Tre år av kamp tog det innan dottern Lo föddes i februari 2017. Simon J Berger, 41, berättar i ”Sommar i P1” om sin och sambon Kajsa Isaksons, 49, kamp mot sin ofrivilliga barnlöshet.

– För tre år sen kom Billy Lo, Loken, Skatten Lokatten in i mitt och Kajsas liv efter att vi hade jobbat på att få barn i flera år. Shit vad vi jobbade, säger han i programmet.

– Vi brukar säga till Lo att: ”Vi längtade så efter dig i tre långa år. Vi åkte till Finland, vi åkte till Danmark och Island, vi åkte till Uppsala. Till slut kom du när vi fick hjälp av en snäll tant i Danmark”, som vi brukar säga. Ja, till slut kom hon, Skatten Lokatten, och jag hade tur att bli hennes pappa.

Tog färjan för att lämna sperma

Den ofrivilliga barnlösheten drev Simon J Berger till allt mer drastiska åtgärder.

– Vi gjorde IVF i Uppsala, gång på gång i över ett år innan vi började leta efter ett donerat ägg utomlands. Vi åkte till Island, till Finland och slutligen till Danmark, säger han i ”Sommar i P1”.

– Föräldrablivandets extremsportsvariant måste ha varit när jag tog Finlandsfärjan till Åbos hamn, trängde mig ut och kastade mig i en taxi till kliniken där jag hade en kvart på mig för att lämna ett färskt sädesprov i en kopp och sen flänga tillbaka till hamnen för att hinna med den vändande färjan hem till Sverige, säger han.

Simon J Berger blev känd för tv-publiken genom en av huvudrollerna i SVT:s miniserie ”Upp till kamp” från 2007 och gjorde också en av huvudrollerna i Jonas Gardells uppmärksammade och prisbelönta ”Torka aldrig tårar utan handskar” 2012.

Simon J Berger och Kajsa Isakson 2015.
Simon J Berger och Kajsa Isakson 2015.

”Överjävligt”

I en nyinspelning gjorde han Gösta Ekmans paradroll som Charles Ingvar ”Sickan” Jönsson i ”Jönssonligan – den perfekta stöten” från 2015 och han har spelat på Dramaten-scenen så väl som medverkat i tv-serier som ”Modus”, ”Beck”, ”De dagar som blommorna blommar”, ”Sommaren med släkten” och ”Exit”.

Men som pappa framkallar film- och tv-inspelningarna inte bara glädjekänslor för honom.

– Jag har ända sen ”Upp till kamp” filmat det allra mesta på andra orter än där jag bor och de senaste åren har det blivit mer och mer vanligt att inspelningarna förläggs till Östeuropa, säger Simon J Berger i ”Sommar i P1”.

– Tidigare i livet har jag tyckt mycket om att vara iväg, att resa till planeten filminspelning, till en annan bubbla i världen delvis isolerad från vardagen hemma. Men nu betyder resorna att jag och mitt barn är åtskilda. Och det är rätt jävligt. Överjävligt.

”Sommar i P1” finns att streama från 07:00. Avsnittet med Simon J Berger sänds också i P1 13:00.

Simon J Berger.
Simon J Berger.
Publisert:

LÄS VIDARE