Linda Bengtzings oväntade karriärbyte i krisen: ”Jag är frälst”

Linda Bengtzing har under den rådande coronapandemin sadlat om till konstnär.

Artisten som aldrig tidigare målat gör stor succé – och tavlorna sålde snabbt slut.

– Det var lite av en chock faktiskt, säger hon till Aftonbladet.

Sångerskan Linda Bengtzing hann vara med i Melodifestivalen med bidraget ”Alla mina sorger” innan coronapandemin satte stopp för henne och alla hennes artistkollegor. Konserter, turnéer och festivaler ställdes in och med det så ströps deras inkomstkällor, som för så många andra.

– Innan det här slog till så såg sommaren ganska härlig ut med små spelningar på sjökrogar, allsångsgig, jag skulle sjunga på bröllop och födelsedagsfester. Nu har allt försvunnit. Min revisor sa ganska tidigt, du måste skaffa dig ett annat jobb för han såg vart det här skulle bära hän.

Köpte färg i matbutiken

Som av en tillfällighet så hittade hon en sysselsättning tack vare ett besök på en livsmedelsbutik.

– Jag har börjat måla. Det började med att Lidl hade ett erbjudande på ett pysselpaket ett par veckor innan påsk. Man fick fem dukar för 99 kronor och det följde med färg som var som spackel. Så jag satte mig ned och började lattja med barnen, det var meningen att vi bara skulle ha något att göra på påsken eftersom man inte fick åka nånstans.

Linda Bengtzing i målartagen.
Linda Bengtzing i målartagen.

– Nu får barnen inte komma i närheten av mina närmare 250 färger eller vad det är. När min dotter Vera kommer in och säger ”får jag måla?”, då är det bara ”Nej”! Haha!

Linda Bengtzing beskriver sin stil.

– Jag använder akryl och klotterspray i kombination. Den här betongfärgen från Lidl gör att mina grunder är väldigt fysiska, jag bygger med spackel, betong, toalettpapper. Sedan måste jag lära mig att jag inte ska jämföra mig med någon annan utan det här är jag och jag lägger ned otroligt många timmar. Det är svårt att måla, men jag börjar bli väldigt bra, säger hon och skrattar.

”Jag var tidigare en anti-ritare”

Hade du en aning om att du hade fallenhet för att måla?

– Nej! Ingen aning. Tidigare ville jag bränna Pictionary på bål, jag var tidigare en anti-ritare. När barnen ville rita så ropade jag på min pojkvän Peter.

Linda Bengtzing i Melodifestivalen 2020.
Linda Bengtzing i Melodifestivalen 2020.

Vi hörde att du har lagt ut dina tavlor till försäljning och att det har gått bra?

– Det här nätgalleriet som jag lade ut dem på fick en chock. Hon som äger det skrev ”herregud, du har sålt alla”. Det var lite av en chock faktiskt. Jag tar i snitt ungefär 1 500 kronor för dem. Jag har hållit mig på en nivå så alla kan köpa, men ju mer tid och färg jag lägger på det här så kanske jag måste ta mer för dem. Jag måste ju gå runt, det är ingen välgörenhetsgrej.

Man kan nästan säga att du kan tacka corona för att du upptäckte den här sidan av dig?

– Absolut, på riktigt är det så. Jag tror det här kommer att få vara min coronakärlek. Jag är frälst, jag längtar efter att få måla.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN