Ett misstag – det här var inte Anders Borgs program

Uppdaterad 2020-08-05 | Publicerad 2020-07-08

Anders Borg.

Jag antar att det här var redaktörens fel.

Anders Borg kan rimligen fylla 90 minuter i radio tre-fyra gånger om, givet att någon styr honom.

 

En väntad variant vore att plocka anekdoter från sina åtta år som finansminister, servera oss det läckraste, kanske trumfa Göran Perssons beskrivning av hur Helmut Kohl frossar i smör.

En annan vore att ödmjukt ta ner sin expertis till begriplig nivå, det som kallas infotainment, och hjälpa oss förstå hur man rattar ett lands ekonomi. Måla med metaforer, vara frikostig med exempel, bli en finanspolitikens Hans Rosling eller Fredrik Lindström.

En tredje möjlighet vore att utgå från festen i skärgården 2017, diskutera hur finansvärldens hårda press drev honom till gränslösheten, förklara varför kuken var framme och kvinnorna var slampor, för att därpå avhandla vår omättliga hunger efter syndare. Känner han samhörighet med andra som surrats vid skampålen? Hur tog han sig vidare? Hur förlät han, hur blev han förlåten?

 

Men det gör inte Anders Borg.

Han presenterar sig, skyndar förbi uppväxten, antyder att mamma var ordningsam och han busig. Vi får lite om det tidiga 90-talet, hoppet från politiken till Riksbanken, ett par ord om Bo Lundgren, återkomsten och samarbetet med Reinfeldt, klivet ut i näringslivet och konstaterandet att corona påverkar ekonomin negativt. Han säger floskler som vårda trovärdigheten, tillföra reformer och den högteknologiska frontlinjen. Han spelar Bob Dylan, Johnny Cash, U2 och tre låtar med Leonard Cohen.

Han berättar, i en glimt av vad programmet kunde ha varit, att han förknippade namnet Alliansen med Stjärnornas Krig så till den grad att han nynnade filmmusiken i riksdagshusets korridorer.

 

Sedan är tre minuter kvar och en historia om bröllopet med Dominika påbörjas. De tränar tango. Hur det slutar kommer han inte fram till, vilket får mig att misstänka att ett misstag har begåtts.

Vad vi hört är inte Anders Borgs sommarprat utan de bitar som klippts bort.

Snabbguide:

Skrytkvot: Betyg: 3 av 5 plusBetyg: 3 av 5 plus

Skvallervärde: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Känslostyrka: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Humornivå: Betyg: 1 av 5 plusBetyg: 1 av 5 plus

Åh-fan-faktor: Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus 

 
Första meningen:

”Jag heter Anders Borg och var finansminister 2006 till 2014”.
 
Sista meningen:

”I livet behöver man öva inför varje nytt steg, men att få dansa tillsammans gör det lättare och roligare”.

 

3 typiska låtval

Leonard Cohen – You want it darker

Bob Marley – No woman no cry

Motörhead - Ace of Spades

ANNONS