Biljätten rättar till 50 år gammal felparkering

Det finns en udda detalj på det legendariska skivomslaget till The Beatles dunderalbum Abbey Road. Detaljen har förundrat och retat många parkeringsintresserade Beatles-fantaster. Detta fel är nu korrigerat.

I dag är det en stor populärkulturell högtid då det det klassiska Beatles-albumet "Abbey Road" fyller 50 år. Egentligen skulle skivan heta ”Everest” efter ett cigarettmärke Beatles ljudtekniker bolmade friskt på under skivinspelningen. Men namnet valdes bort då Beatles inte riktigt hade ork att släpa sig ända bort till Himalaya och Mount Everest fot för att ta en bild till skivomslaget. Bandet gjorde då det enklast tänkbara. De bytte namn på albumet, knallade ut på gatan Abbey Road utanför studion och tog en bild när de lite coolt släntrar över ett övergångsställe. Idén till bilden kom från en teckning Paul McCartney hade gjort föreställande streckgubbar som går på ett övergångsställe.

Trots det enkla greppet blev skivomslaget världsberömt och fans har därefter vallfärdat till just det övergångsstället på Abbey Road för att ta en liknande bild.

Felparkerad Folkabubbla

Det finns en detalj i skivomslaget som många har funderat på. I bakgrunden på skivomslaget syns nämligen en Folkabubbla rejält felparkerad. Bubblan står nästan helt uppe på trottoaren. Denna, kanske världens mest sedda felparkering, har några genier på Volkswagen och den svenska reklambyrån Nord DDB bestämt sig för att ändra på.

Ett nytt skivomslag

De har därför åkt till Abbey Road 50 år senare, släpat dit en likadan Bubbla och gjort ett nytt skivomslag till albumet. Det nya omslaget har fått namnet Volkswagen The Beetles Abbey Road – Reparked edition.

Perfekt parkerad Bubbla

Vinylomslaget med den perfekt parkerade Bubblan kan nu inhandlas på skivbutiken Pet Sounds i Stockholm eller på Volkswagens sajt. Alla intäkter från försäljningen doneras till Bris.

Få den bästa populärkulturella kollen någonsin och bli galet allmänbildad på kuppen - följ Nöjesbladet på Facebook

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN