Coronapandemin

Owe Thörnqvist var bjuden till fest där 70 insjuknade

”Hade vi blivit smittade så hade vi strukit med”

Av: 

Anna Shimoda

Hans Shimoda

NÖJE

Owe Thörnqvist och hustrun Berit Gullberg var bjudna på 60-årsfesten där drygt 70 av 100 personer insjuknande med coronasymtom.

Nu berättar de om känslorna för Aftonbladet.

– Hade vi blivit smittade så hade vi strukit med, så är det bara.

Under påskhelgen kunde DN rapportera att drygt hundra personer samlades i Stockholm för ett privat 60-årsfirande i början av mars och att drygt två tredjedelar av dem sedan insjuknade med coronasymtom. Värden som har legat på en intensivvårdsavdelning i Stockholm har fått vård med respirator och tillståndet har varit mycket kritiskt.

– Det känns som vi har varit på ground zero för coronans inträdande i Stockholm, förklarade jubilaren sedan för DN.

Några som står såväl jubilaren som värden nära är legendariske artisten Owe Thörnqvist, 91 och hustrun Berit Gullberg, 81. De var bjudna på festen, men är i efterhand glada och lättade över att de inte valde att åka hem från sitt älskade vinterboende i Florida.

– Den festen skulle Owe och jag varit på. Men vi åkte inte. Owe har bronkit och jag har astma och vi är inte tonåringar längre så det hade inte gått. Ingen av oss får bli smittad, säger Berit Gullberg via videosamtal till Aftonbladet och lämnar över telefonluren till Owe Thörnqvist som fyller i:

– Man har en oerhörd respekt för viruset, det här är något alldeles nytt. Vi är ju också ganska gamla nu, 91:an och 81:an och vi har båda lung- och luftrörsproblem. Hade vi blivit smittade så hade vi strukit med, så är det bara. Vi var ju bjudna men hade åkt så hade vi kanske inte suttit här utan kanske snarare suttit där uppe, säger Owe Thörnqvist och pekar mot himlen.

Owe Thörnqvist tillsammans med hustrun Berit Gullberg.

”Det är Guds finger verkligen”

Berit Gullberg tar till orda och förklarar allvarligt:

– Det är Guds finger verkligen.

När makarna kan återvända till Sverige återstår att se, men de förklarar att de iakttar stor försiktighet.

– Vi får inte vara mer än två personer i hissen i höghuset där vi bor. Det är märken på golvet som visar att man ska hålla visst socialt avstånd och poolen och biblioteket och alla gemensamhetslokaler är stängda. När vi går ut har vi munskydd och en vante som vi använder när vi tar i dörrhandtag och trycker på knappar. Man måste vara jättevarsam, vi är på högspänning faktiskt även om vi är väldigt avspända. Vi kom hit den 17 januari och skulle åkt hem den 15 april, men vi vägrar.

Så man kan säga att ni sitter i frivillig karantän?

– Ja, det kan man säga. Det är klart man längtar efter alla nära och kära, men det går ändå ingen nöd på oss. Vi får avvakta och se vad som händer.

PODD Kriskommunikation i coronatider

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily tänkte vi skärskåda regeringens och myndigheternas kriskommunikation - varför ser kommunikationen ut som den gör, och hur skiljer vi oss från andra länder? Gäst i podden är Orla Vigsø, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

Owe Thörnqvist fast i Florida – rasar mot Tegnell

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Owe Thörnqvist

Coronaviruset