Notch portas från ”Minecrafts” jubileum

Grundaren inte välkommen på firandet i Stockholm på grund av sina ”kommentarer och åsikter”

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / TT NYHETSBYRÅN
Markus ”Notch” Persson.

NÖJE

Notch portas från ”Minecrafts” tioårsjubileum.

Spelets skapare stoppas av nuvarande ägarna Microsoft och får inte komma till firandet i Stockholm.

– Hans kommentarer och åsikter återspeglas inte av Microsoft eller Mojang och är inte representativa för ”Minecraft”, säger en talesperson till den amerikanska branschtidningen Variety.

Markus ”Notch” Persson, 39, är inte välkommen när ”Minecraft” firar sitt tioårsjubileum i Stockholm den 17 maj, skriver branschtidningen Variety. Anledningen uppges vara spelskaparens kontroversiella åsikter i sociala medier, där han har framfört transfobiska åsikter, efterlyst ett Pride-firande för heterosexuella och skrivit kommentarer som ”det är okej att vara vit” till sina 3,7 miljoner följare på Twitter.

– Hans kommentarer och åsikter återspeglas inte av Microsoft eller Mojang och är inte representativa för ”Minecraft”, säger en talesperson till Variety.

Plockat bort Notch-referens

2014 köpte Microsoft bolaget Mojang, som ligger bakom ”Minecraft”, för 2,5 miljarder dollar, då motsvarande 18 miljarder kronor. Det gjorde Notch till en av världens rikaste personer med en personlig förmögenhet på omkring 10 miljarder kronor enligt branschtidningen Forbes beräkningar.

Men enligt Microsofts talesperson har han inte haft något att göra med spelet sedan han sålde det. I den senaste uppdateringen av spelet, för en månad sedan, plockades också en referens till Notch bort från spelets startskärm.

Publicerad:

LÄS VIDARE