Värken stoppar Babben Larsson: ”Har inte lyssnat på kroppen”

Därför slutar hon med stand-up

Babben Larsson slutar med stand-up efter närmare 35 år.

En av anledningarna är artrosen hon lider av.

– Det känns vemodigt att jag har jobbat så hårt att jag inte har lyssnat på kroppen, säger hon till Aftonbladet.

I veckan kom beskedet att programledaren och komikern Babben Larsson, 65, slutar med stand-up.

I podcasten ”Nemo möter en vän” förklarade hon att hon inte längre känner den brinnande lusten samt att artrosen hon lider av gör det omöjligt att stå på en scen en hel kväll.

När Aftonbladet når Babben Larsson berättar hon mer om beslutet som har renderat mycket uppmärksamhet.

– Jag trodde inte det skulle bli sådant här hallabaloo som det har blivit. För mig är det inte så dramatiskt, jag har fasat ut stand-upen mer och mer de senaste åren och bara gjort två eller tre gig i månaden.

Släpper album i höst

Hon förklarar att en hel del fans har hört av sig.

– De har skrivit till mig på sociala medier och är lite bedrövade. Det är jättegulligt att folk hör av sig. Jag har alltid haft ett nära och fint förhållande till min publik, men jag jobbar hösten ut så chansen att se mig finns fortfarande.

Babben Larsson.
Babben Larsson.

Men särskilt vemodig är hon däremot inte.

– Jag är sällan det. Dessutom har jag så mycket annat roligt som jag håller på med. Förutom att jag leder ”Bäst i test” och ”1 mot Sverige” släpper jag ett album i höst och boken som kom tidigare i somras har fått ett jättefint mottagande. Jag har helt enkelt haft mindre tid att köra stand-up och det gör att man inte blir motiverad på samma sätt som om man gör det på heltid. Man tappar också det dagsaktuella och då blir det inte lika kul.

– Det som däremot kan kännas lite vemodigt är att jag har jobbat så hårt att jag inte har lyssnat på kroppen så att den måste säga ifrån så pass hårt som den har gjort nu.

Började redan för 34 år sedan

När började kroppen säga ifrån första gången?

– 1988. Då skadade jag mig första gången. Jag var med i en pjäs i Gävle som var nästan sju timmar lång och jag sprang runt på hårda cementgolv med tunna skor och stampade och for runt. Då började allt. Sedan dess har det varit en enda lång följetong av att lappa ihop mig själv så att jag ska kunna fortsätta jobba. Jag har gjort olika behandlingar, haft inlägg, fixat och opererat mig.

– Men då var det inte artros, utan en skada. Sedan kom det ena efter det andra och jag snedbelastade kroppen för att skydda en grej och då rök nästa grej.

Babben Larsson berättar också att hon vid ett tillfälle skadade sig under en tv-inspelning.

– Jag skulle skojbrottas med en kille var betydligt bättre på brottning än vad jag var. Jag skadade en fot och då började jag belasta det andra benet mer och sedan fick jag byta ut ett knä.

Vill inte byta ut vristen

Hon vet dock inte riktigt när själva artrosen kom smygandes.

– Jag har helt klart haft problem ett bra tag. Det är ju en folksjukdom. Men jag tränar och håller igång och har en jättebra personlig tränare och får bra hjälp. Jag har också gått en artrosskola. Men det finns inte så mycket att ta del av om man har det i vristen som jag har, artrosskolan är väldigt inriktad på de vanligaste typerna av artros i höfter och knän. Med vristen är det lite skillnad. Det går att byta ut den, men det är en väldigt riskabel operation och jag känner att jag inte vill göra det.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE