Åtta döda och 300 skadade på Travis Scott-festival

Uppdaterad 2021-11-08 | Publicerad 2021-11-06

Minst åtta personer har dött och över 300 personer skadats vid en musikfestival i Houston i USA.

Räddningstjänsten uppger att kaos utbröt i folkmassan och flera deltagare ska ha klämts ihjäl i vimlet.

– Allt hände samtidigt. Plötsligt tvingades vi utföra hjärt- och lungräddning på flera personer samtidigt, säger Larry J. Satterwhite, polis i Houston.

Åtta personer har dött och 300 skadats vid en festival i Houston i USA, rapporterar KHOU 11 News Houston.

Festivalen Astro World, som arrangeras av artisten Travis Scott, hade cirka 50 000 besökare vid tidpunkten, uppger räddningstjänsten.

– Publiken började pressa sig mot scenen, och det orsakade panik. Människor började ramla, bli medvetslösa, och det skapade ytterligare panik, säger Samuel Peña, chef för räddningstjänsten i Houston, på en pressträff.

Travis Scotts uppträdande på festivalens första dag.

Tioåringar bland de 300 skadade

Kaoset utbröt vid 21, lokal tid. Vid den tiden spelade just Travis Scott. 17 personer har förts till sjukhus och elva av dem ska ha haft hjärtstillestånd, uppger chefen för räddningstjänsten.

– Över 300 personer har fått vård vid fältsjukhuset på plats. En av patienterna var så ung som tio år gammal, säger Samuel Peña.

Trots att flera personer dött menar han att alla inblandade hanterade krisen på ett så bra sätt som möjligt.

– Jag kan inte nog lovorda det fantastiska arbete som Houstons räddningstjänst, polis och arrangören utfört för att försöka säkra vad som verkligen var en kaotisk händelse.

Kaosartad dag urartade när Travis Scott intog scen

Redan under dagen rapporterade flera medier att besökare skadats och att arrangören hade svårt att upprätthålla säkerheten. När Travis Scott intog scenen på vid 21.00 lokal tid så ska situationen ha urartat.

– Det var människor överallt. Så fort Travis började spela blev det galet. Det fanns inte någon chans att man kunde röra sig där, man kunde inte andas, säger ett vittne i en Instagramvideo.

Houstons polischef beskriver detta som en tragisk dag.

– Vi kommer att hantera det här som vilken polisutredning som helst, eftersom vi ännu inte vet exakt vad som hänt, säger Troy Finner, polischef, Houston.

Biljetterna till festival gick upp till försäljning i maj och redan efter en timme var de totalt 100 000 biljetterna slutsålda. Polisen hade tillsammans med arrangörens säkerhetspersonal planerat för eventet under en längre tid och hade hög närvaro på plats.

– Vi hade 367 polismän på plats, 241 säkerhetsvakter och en välformulerad säkerhetsplan. Vi hade problem med ungdomar ur publiken när de ville in på området i morse, men det lyckades vi hantera, säger Troy Finner.

Rapparen Travis Scott arrangerar festivalen.

Vädjade från scenen: ”Backa bakåt”

På filmer från publikhavet ses hur flera besökare får hjärt- och lungräddning – samtidigt som konserten fortsätter. Travis Scott ses dock pausa konserten vid flera tillfällen för att uppmana publiken till lugn.

– Vänta, vänta. Vi behöver hjälp här, någon har svimmat. Vänta, rör honom inte – kan alla backa bakåt, säger Travis Scott.

Enligt polisen ska den akuta situationen ha uppstått plötsligt då flera besökare föll till marken.

– Allt hände samtidigt. Plötsligt tvingades vi utföra hjärt- och lungräddning på flera personer samtidigt. Plötsligt hade vi ett flertal person på marken som var i akut behov av vård, säger Larry J. Satterwhite, polis i Houston.

Besöks av folk från hela USA

Festivalen Astro World arrangeras årligen av den amerikanske rapparen Travis Scott och amerikanska hiphopfans brukar vallfärda till Houston för att delta.

Årets upplaga hade stora artistnamn som Lil Baby, Young Thug, Earth, Wind and Fire, 21 Savage, Bad Bunny, Drake, Tame Impala och många fler planerade konserter.

Kaoset inträffade under festivalens inledande dag och resterande spelningar är inställda.

– Just nu måste vi fokusera på att oroliga familjer vars medlemmar besökt konserten ska kunna få kontakt med varandra, säger Linda Hidalgo, domare i Harris county, Houston.

ANNONS