Migranter vid gränsen bussas bort av Belarus

TT

Publicerad 2021-11-17

Migranter i Kuznica, en gränspassage mellan Belarus och Polen. Enligt Polen har migranter på den belarusiska sidan körts i väg med buss från gränsen.

Hundratals flyktingar och migranter som tältat i kylan vid gränsen Polen-Belarus har med buss körts till en varm lagerlokal på den belarusiska sidan, uppger polska myndigheter.

Den polska gränsbevakningen publicerade under onsdagen ett videoklipp på sociala medier som visar hur belarusiska styrkor ledsagar ut migranter med packning från ett tältläger vid gränspassagen Kuznica.

Polens inrikesminister säger sig ha fått information om att migranterna körs i väg med bussar. Migranterna flyttas till en uppvärmd ”logistikcentral” omkring 500 meter från gränsen, för att vila och värma sig, rapporterar Belarus statliga nyhetsbyrå Belta.

En del migranter har stannat vid gränskorsningen, fortfarande i hopp om att få komma in i EU, enligt rapporter.

Våldsam sammandrabbning

Belarus agerande kommer dagen efter det att migranter kastat sten på polska styrkor som hindrat dem från att ta sig in över gränsen. De polska styrkorna svarade med vattenkanoner och tårgas, och tolv människor skadades. Regeringarna i Warszawa och Minsk skyllde incidenten på varandra.

Migranterna har suttit fast vid gränsen sedan den 8 november, med målet att försöka korsa gränsen mot Polen och EU. EU har anklagat Belarus president Aleksandr Lukasjenko för att utnyttja migranterna i ett maktspel gentemot väst.

Lukasjenko och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har i ett telefonsamtal kommit överens om att Minsk och EU ska diskutera gränskrisen, meddelar Belarus.

”Relevanta förhandlare kommer att utses från båda sidor för att omedelbart inleda förhandlingar för att lösa problemen”, lyder ett uttalande från Lukasjenkos presstjänst.

Från tyskt håll bekräftas inte uppgiften om samtal mellan EU och Belarus. Kontakterna kommer att begränsas till diskussioner mellan Belarus och FN-organ om hur man bäst kan återföra migranterna till deras hemländer, uppger senare EU:s talesperson Eric Mamer.

Humanitär hjälp

Både Eric Mamer och Angela Merkel understryker behovet av humanitär hjälp och skydd för migranterna som befinner sig i Belarus.

Under onsdagen kom beskedet att flyktingar och migranter i Belarus får 200 000 euro – drygt två miljoner svenska kronor – i akut stöd från EU-kommissionen.

Pengarna går till Internationella rödakorsfederationen (ICRC) och dess nationella avdelning i Belarus för att hjälpa till med mat, hygienartiklar, filtar och förstahjälpenlådor. Ytterligare 500 000 euro har också tagits fram av EU-kommissionen för att fördela akut till olika hjälporganisationer.

ANNONS