Mejla

Torbjörn Ek

Intervjun som Britney Spears team ville stoppa

Aftonbladets Tobbe Ek mötte stjärnan och ställde ”förbjudna frågan” – för tio år sedan

Jag frågade om hon kände sig överbeskyddad – då bröts intervjun.

Här är 16 andra frågor som jag inte fick ställa till Britney Spears.

Nu kan de stoppade frågorna vittna om exakt hur hårt hållen världsstjärnan varit av sin far.

Britney Spears fick inte svara på frågor om Chris Crocker och ”Leave Britney alone”-uppståndelsen, om sin syster Jamie-Lynn, om när hon rakade sitt huvud eller ens vad hon hoppades av framtiden.

Aftonbladets intervjun med Britney Spears 2011 blev uppmärksammad efter att den stoppats av stjärnans team
Aftonbladets intervjun med Britney Spears 2011 blev uppmärksammad efter att den stoppats av stjärnans team
Britney Spears under intervjun med Aftonbladet 2011
Britney Spears under intervjun med Aftonbladet 2011

Som en av mycket få svenska journalister har jag träffat Britney Spears efter hennes nervösa sammanbrott 2008. Mötet blev till i London i september 2011 inför hennes ”Femme fatale tour” med spelningar i Malmö och Stockholm och redan då beskrev jag den absurda intervjusituationen med hemliga avtal, censurerade frågor och en världsstjärna som lika gärna hade kunnat vara på andra sidan Atlanten och inte en och en halv meter framför mig, så frånvarande hon var under intervjun.

Det var inte svaren de oroade sig för. Det var frågorna.

Då handlade uppståndelsen efteråt om att jag ”vågade” ställa en förbjuden fråga som gjorde att Britneys team avbröt intervjun 8 minuter och 44 sekunder in på den utlovade kvarten:

När du gör såna här intervjuer, känner du dig bekväm?
– Yeah, mhmm.

Yeah? För jag funderar, känner du dig nånsin överbeskyddad av personerna runt omkring dig?
– Nej, för jag är ju här just nu.

Det var inte svaren de oroade sig för. Det var frågorna. Ingen skulle väl tycka att Britney var överbeskyddad? Eller? För mig föll sig frågan dessutom ännu mer naturlig eftersom hon själv haft en hit med låten ”Overprotected” 2001.

Intervjun med förbjudna frågan – och en krönika om det absurda mötet – publicerades i Britney Spears i Aftonbladet 23 september 2011.
Intervjun med förbjudna frågan – och en krönika om det absurda mötet – publicerades i Britney Spears i Aftonbladet 23 september 2011.
Britney Spears intervjuad av Aftonbladet 2011
Britney Spears intervjuad av Aftonbladet 2011

Mot våra vanliga principer accepterade Aftonbladet 2011 att skicka in frågorna vi ville ställa i förväg. Det var ett krav för att vi ens skulle få genomföra intervjun med henne. Och vi var enda svenska tidning som fick en intervju då. Jag var enda svenska journalist som träffade henne. Och det visade sig i efterhand att jag också var den enda journalisten i världen som ställde en fråga som avvek från de på förväg godkända och Aftonbladet enda tidning i världen som valde att publicera det.

Av 32 frågor fick jag veta att 16 var absolut förbjudna

Men nu är det snarare de helt censurerade frågorna som kan vittna om exakt hur hårt hållen Britney Spears varit under sin fars förmyndarskap.

För av de 32 frågor jag skickade in fick jag veta att 16 var absolut förbjudna. Här publicerar vi de frågorna i sin helhet för allra första gången:

 1. Förra gången du var i Sverige tog du med dig dina barn. Kommer familjen följa med den här gången också? Är det viktigt eller oviktigt för dig?
 2. Du har tidigare jobbat mycket med svenska låtskrivare. Har du bokat in några möten med dem när du är i Stockholm?
 3. Vem av de svenska låtskrivarna har du haft roligast med och varför?
 4. Hur reagerade du när du fick se det nu världsberömda Youtube-klippet med Chris Crocker, "Leave Britney alone"?
 5. Kunde du föreställa dig att dina fans stöd skulle sträcka sig så långt? Hur känns det?
 6. När var senaste gången du kände dig helt anonym?
 7. Vad tycker du om de yngre Disney-stjärnorna som har kommit efter dig, som Miley Cyrus och Selena Gomez? Oroar du dig för att de ska ta din plats i rampljuset?
 8. Du fick ditt genombrott med svenska musikskapare, såna som Max Martin, Andreas Carlsson etc. Nu har Lady Gaga också haft ett massivt genombrott tillsammans med en svensk musikmakare, RedOne. Vad tror du att det beror på? Vad är det med artister och svenska musikproducenter som får det att fungera så bra?
 9. Har du haft någon kontakt med RedOne? Skulle du vilja arbeta med honom eller hur tror du att en Britney/RedOne-låt skulle låta?
 10. För några år sedan rakade du ditt huvud. När du tänker tillbaka på det tillfället, när du bestämde dig för att göra dig av med ditt långa hår, vad fick dig att göra det? Kan du förstå ditt beslut i dag?
 11. Du har varit måltavla för så mycket skvaller. Tidningarna älskar att ta bilder och kritisera varje vinkel av dig, hur du ser ut, vad du gör, saker du säger, sånt du inte säger. Ändå verkar du komma starkare ur allt som du gått igenom. Varför tror du att det är så?
 12. Din syster Jamie Lynn tycks vara intresserad av astrologi. Hur är det med dig? Vad säger stjärnorna dig?
 13. Hur förbereder du dig för en konsertturné som den här? Har du några jinx:ar (olycksbringare)?
 14. Jag bor här i London och saknar knäckebröd som finns i Sverige och en del godis som inte går att få tag i här. Har du nåt sånt som du alltid ser till att stoppa i handväskan eller ryggsäcken innan du åker hemifrån?
 15. (Om att få MTV:s Lifetime achievement award innan hon fyllde 30) Förutom att det säkert gjorde dig stolt, fick det dig att känna dig gammal också?
 16. Vad hoppas du att framtiden för med sig?

Ta den sista frågan igen: ”Vad hoppas du att framtiden för med sig?”

Nu vet vi vad Britneys team var oroliga för att hon skulle säga.

Och nu, när hennes pappa Jamie Spears äntligen begärt att få avsäga sig sitt förmyndarskap kanske Britney Spears kan komma ett litet steg närmare det svar hon aldrig fick ge mig för tio år sen.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN