Efter ”tittar”stormen – julen räddad

Publicerad 2021-12-01

Årets upplaga av SVT:s julkalender kunde inte ses av alla – befann man sig utanför Sveriges gränser kunde man nämligen inte se programmet.

Efter att kritiken mot SVT haglat in så har de nu backat.

– Vi förstår att det blivit reaktioner, det är beklagligt men nu har vi löst det, säger Anna Alandh, programchef på SVT Barn i Stockholm.

I Sverige har SVT:s julkalender kommit att bli en lika självklar jultradition som granen. För flera av de svenskar som bor utomlands är tv-programmet en central del i firandet – inte minst för dem som befinner sig på varmare breddgrader.

Men i år bröts traditionen då programmet inte gick att se på SVT Play om du befann dig utomlands.

David Sundin, Gizem Erdogan, de två barnen Axel Adelöw och Paloma Grandin.
David Sundin, Gizem Erdogan, de två barnen Axel Adelöw och Paloma Grandin.

”Det är sorg runt om i världen”

Något som upprör många utlandssvenskar. Flera har hört av sig till Aftonbladet och berättat om problemet och på sociala medier strömmar arga kommentarer in.

”Det är sorg runt om i världen. Våra barn ser fram emot de mysiga stunderna i december varje år”, skriver en utlandssvensk.

Enligt flera utlandssvenskar har julkalendern blivit extra viktig i samband med pandemin. När det är svårt att resa hem till Sverige över jul har programmet ändå förmedlat en viss julstämning.

”Så ledsen! Första året det inte går att se julkalendern utomlands. Så tråkigt när det dessutom är svårt att resa hem till familj och vänner sedan två år”, skriver en upprörd utlandssvensk.

Efter förhandlingar – SVT har räddad utlandsjulen

Enligt SVT låg upphovsrättliga skäl bakom, och man har under onsdagen undersöka det avtal som tecknats mellan parterna som producerat programmet – med förhoppning att det ska gå att lösa.

– Nu har vi löst det med hjälp av vårat produktionsbolag, som nu gått med på att öppna upp för hela världen, säger Anna Alandh.

Julkalendern, ”En hederlig jul med Knyckertz”, är producerad av Unlimited Stories i samproduktion med SVT och Filmpool Nord.

– Vi har löst det med Unlimited Stories som har förstått värdet av att alla barn ska kunna se programmet, även de utomlands som ser det här som en viktigt tradition, säger Anna Alandh.

Julkalendern kommer att kunna ses av alla som vill på SVT Play till och med den 1 januari.

LÄS VIDARE