Upprepad misskötsel: Nu tvingas Runar Sögaard byta fängelse

Varnats fem gånger – flyttas till anstalt med högre säkerhetsklass

Efter fem varningar flyttas Runar Sögaard.

Nu tvingas han avtjäna sitt fängelsestraff på en anstalt med högre säkerhetsklass.

”Bedöms föreligga risk för fortsatt misskötsamhet”, skriver Kriminalvården i beslutet.

Han har vägrat att utföra det arbete han enligt lag måste i fängelset och han har också uppvisat olämpligt uppträdande.

Efter att ha rapporterats för sammanlagt nio misskötsamheter och fått totalt fem varningar på bara en och en halv månad flyttas nu Runar Sögaard, 54.

Livsstilscoachen, som tidigare varit frikyrkopredikant och gjort sig känd både genom sitt tidigare äktenskap med Carola Häggkvist och genom medverkan i ett flertal tv-produktionen, tvingas lämna Svartsjöanstalten i Ekerö kommun och flytta till ett fängelse med högre säkerhetsklass, enligt ett beslut från Kriminalvården som Aftonbladet tagit del av.

Hotade med ”mediabomb”

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur Runar Sögaard hotat med att kontakta tidningar och släppa en ”mediabomb” efter att ha nekats att byta cell, bara tre veckor efter att han klivit in på Svartsjöanstalten.

Den händelsen nämns i beslutet om förflyttningen, att Sögaard har försökt att ”otillåtet påverka personal att fatta gynnande beslut genom att uppge att han kommer utnyttja sina kontakter i mediasfären”.

Runar Sögaard har också varnats efter att ha kommenterat att anstaltschefens muslimska bakgrund skulle vara anledningen till den förra frikyrkopredikantens problemfyllda vistelse på anstalten, något som Runar nekade till att ha sagt.

Runar Sögaard.
Runar Sögaard.

Utreddes för rymning

Tidningen Expressen, som var först att rapportera om att Runar Sögaard nu flyttas till en anstalt med högre säkerhetsklass, skriver att han strax före jul också ertappades utanför fängelsets område. Då utreddes han för avvikelse eller rymning, men när Runar upptäcktes följde han direkt med tillbaka till cellen.

Enligt Expressen har Runar Sögaard också hamnat i bråk med en annan intern angående text-tv. Den andra intagna ska ha hotat Runar Sögaard om våld när denne inte ville byta text-tv mot en annan tv-kanal och Sögaard ska ha ställt sig upp och gjort sig redo för självförsvar. Den gången anser dock Kriminalvården inte att någon misskötsamhet varit styrkt när det gäller Runar Sögaard.

”Risk för fortsatt misskötsamhet”

Kriminalvården skriver att efter en samlad bedömning ”bedöms det föreligga risk för fortsatt misskötsamhet och han ska därför vara placerad i anstalt av säkerhetsklass 2 för att ordningen och säkerheten ska kunna upprätthållas”.

Runar Sögaard flyttas därför från den öppna anstalten Svartsjö till fängelset i Täby som klassas som en sluten anstalt, men ”med lägre säkerhetsnivå”.

Runar Sögaard har själv invänt mot en förflyttning och hävdat att Svartsjöanstalten inte har tagit hänsyn till hans hälsotillstånd och att anställda agerat felaktigt och inte följt anstaltens egna rutiner.

I september avslog Högsta domstolen Runars begäran om prövning och därmed fastställdes hovrättens dom. Han fälldes för för bokföringsbrott och grovt skattebrott och dömdes till ett år och åtta månaders fängelse. Han började avtjäna sitt straff i mitten av november.

Publisert:

LÄS VIDARE