Svensk musik gör oväntad succé i Mexiko

TT

Publicerad 2022-06-22

En cover på Anni-Frid Lyngstads "Slowly" gör succé i Mexiko. Ursprungslåten är skriven av Björn Ulvaeus och Benny Andersson. Arkivbild.

En cover på Anni-Frid Lyngstads ”Slowly” från 1984 har gjort oväntad succé i Mexiko.

Nu rapporterar upphovsrättsorganisationen Stim om en svensk boom i det nordamerikanska landet.

Covern är gjord av poplegenden Timbiriche och har fått namnet ”Muriendo lento” – och är den näst mest spelade låten av svenska låtskrivare i landet mellan 2013 och 2019.

Nu vittnar Stim om ökade intäkter till svenska musikskapare från Mexiko.

Den svenska upphovsrättsorganisationen har ett avtal med den mexikanska motsvarigheten – men på grund av administrativa problem har de från och med 2018 inte kunnat betala ut ersättningssummor till de svenska artisterna. Problemet är nu löst och Stim-medlemmar får därför ersättning i efterhand för perioden 2013–2019.

”Mexiko är en gigantisk musikmarknad, så jag är väldigt glad att vi nu kan betala ut musikersättningen därifrån till våra medlemmar. När man ser på kurvan över hur snabbt svensk musik ökar i landet är jag helt säker på att svenska låtskrivare kommer nå ännu större framgångar i Mexiko framöver”, säger Casper Bjørner, vd för Stim, i ett pressmeddelande.

Bland de mest framgångsrika låtarna av svenska låtskrivare återfinns även ”Valiente” med Paty Cantú som bland annat är skriven av Erik Palmqvist och Mats Hedström, ”Believer” med Imagine dragons, av bland andra Robin Fredriksson och Mattias Larsson samt Max Martin-låten ”Can't stop the feeling”, som framförs av Justin Timberlake.

ANNONS